Автор
Ива Петрова

Какви са разликите между необвързаните жени и необвързаните мъже

Когато човек е необвързан, може да се чувства чудесно в кожата си, но може и да не е чак толкова щастлив от този факт. Хората са различни и имат разнообразни потребности. Докато някои се чувстват добре свободни от обвързване, то други задължително имат нужда от половинка до себе си и самотата съответно не им се отразява добре. Нека обаче да видим как стоят нещата при необвързаните мъже и как – при самотните жени. Самотата е състояние, от което никой не е застрахован. Кой от двата пола обаче е по-склонен по-леко да понесе фактът, че е без половинка до себе си, и кой – по-тежко, може да научите от следващите редове:

Изследвания сочат, че жените, независимо от възрастта и етапа от живота си, понасят самотата по-добре от мъжете. Оказва се, че омъжените/обвързаните жени, които се чувстват самотни, изместват по количество женените/обвързаните мъже, които се чувстват самотни с половинките си. В същото време много повече се оказват необвързаните мъже, които се чувстват по-често самотни, в сравнение с необвързаните дами.



Въпреки че причината за това е неизвестна, има едно ясно предположение защо това може да е вярно. Свободните жени са по-често социално активни, като по този начин те поддържат не само романтични връзки, но и близки приятелства.

От друга страна, когато са обвързани, жените са по-склонни да се чувстват самотни тогава, когато връзката вече не ги удовлетворява.

Изследвания сочат, че обвързаните представителки на нежния пол като цяло се чувстват по-самотни в компанията на половинка, която не ги кара да се чувстват достатъчно обичани и ценени.

Що се отнася до необвързаните жени, проучване под ръководството на проф. Шели Борис от Университета на Ватерло показва, че същите тези дами, които не се чувстват непременно по-самотни, не се страхуват да го признаят.

Според Борис "жените са готови да признаят самотата си, за разлика от мъжете, тъй като негативните последици от такова признание при господата би се отразило по-тежко върху емоционалното им състояние“.

Това заключение се потвърждава от друго проучване, което се занимава с изследване не на самотата, а на мъжествеността. В процеса експертите установили, че мъжете с по-голяма неохота са склонни да признаят, че се чувстват самотни. И интересното е, че колкото по-мъжествен се смятал доброволецът в проучването, толкова по-малко той желае да признае липсата на интимна комуникация.

Въпреки че не е известно кой пол има по-ефективен механизъм за справяне със самотата, може да се каже, че всеки от тях има свой собствен стил в изграждането на прийоми за борба със самотата. За да залъжат самотата, мъжете разчитат на кръга си от приятели, докато жените предпочитат един близък приятел или приятелка, с когото да споделят мислите и чувствата си.



Проучването показва, че мъжете се чувстват по-добре в компанията на близки приятели, докато жените почти не се влияят от този показател.

Според авторите на изследването „мъжете използват количествени показатели за оценка на самотата, докато жените предпочитат качествените“.

С фактите, които сме събрали, можем да разработим груб модел за това как самотата се преживява от мъжете и как – от жените.

Жените са склонни да ценят близките, двупосочни отношения. Но тъй като поддържането на такива връзки отнема повече време и енергия, отколкото обикновените приятелства, дамите обикновено имат по-малко на брой, но по-качествени приятели.

Ако и тези отношения бъдат прекъснати, тогава жените може наистина да се почувстват много самотни.

От своя страна пък мъжете предпочитат да имат много познати, тъй като се чувстват най-малко самотни, когато са сред повече приятели, сред семейството или влизат в неангажиращи романтични връзки.

Но ако тази мрежа изтънее, мъжете, особено тези, които не са във връзка, стават много уязвими към чувството на самота. И през повечето време те отказват да го признаят.

Четете още: 5 урока, които трябва да си вземете от самотата