Любовта трае 3 години, никога не се караме с мъжа ми и никога секс на първа среща. Ама какви са тези лъжи?

Експертите по брака твърдят, че стереотипите в любовта са често явление, а това ограничава и възпрепятства развитието в отношенията между партньорите в една връзка. Крайно време е да спрем да вярваме в подобни наложени във времето погрешни представи за най-красивото чувство на света и да чуем гласа на сърцето си.

Ето за кои митове за любовта руският психолог Татяна Петрова смята, че е крайно време да се разделим. Тя е категорична, че те оказват изключително вредно влияние върху интимните отношения между партньорите в една връзка.

Мит 1: Любовта трае три години



Този израз е от едноименната книга на Фредерик Бегбеде "Любовта трае три години". Според автора първата година е вихър от емоции и бурна страст. Втората година е белязана от чувството на нежност и загриженост. На третата идва скуката. Така според писателя любовта между всяка двойка угасва на третата година. Всъщност, ако беше така, то едва ли щяхме да познаваме толкова много двойки, прекрачили n-ти пъти посочената граница. И между впрочем любовта няма граници и срокове. Влюбването може да е като буря, която те е връхлетяла изневиделица, разтърсвайки всичките ти сетива до основи. Нолюбовта е нещо много повече. Тя не познава предели. Любовта, стига да е взаимна и основана на дълбоки и искрени чувства може да достигне до дълбоки старини. Тя е и приемане, и доверие, и разбиране на другия. Тя е другото ти аз. Тя е сливане на две души в една, съзнателен избор, който сами правим рано или късно.

Мит 2: И те заживели щастливо и в разбирателство, без скандали и кавги



Хайде сега, честно, познавате ли двойка, която никога през съвместния си живот, колкото и кратък или дълъг да е той, да не са влизали в противоречия и в сблъсъкна мненията. Няма такива. Въпросът е, разбира се, тези караници да не бъдат постоянни. Но липсата на конфликт в двойката е също толкова проблемна, колкото и непрекъснатите скандали. Експертите са категорчни, че без конфликт една връзка просто умира. Понякога здравословният спор е градивен и дори стабилизиращ една връзка. Разрешен по мирен начин и тогава, когато и двете страни уметя да се изслушват, спорът влияе благотворно. В семейната психология е въведено дори понятието "нормативни кризи", които се срещат във всяко семейство.

Мит 3: Ако страстта изчезне, край с връзката ви



Не бързайте да се разделяте, ако усетите, че страстта между вас си е отишла. Да не се самозалъгваме. Нейните пожар рано или късно затихва и угасва. Помислете какво може да е причинило този факт. Възможно е и двамата да сте допринесли по един или друг начин за този спад в чувстата ви. Или прекарвате твърде малко време заедно, или заниманията ви със странични ангажименти отнемат енергията на чувствата ви. Не изхвърляйте с лека ръка на боклука прекрасните мигове заедно. Потърсете път към сърцето на другия, ако още искате да бъдете един до друг. Работете върху връзката си ежедневно и поддържайте пламъка на страстта помежду си. Интересувайте се от другия, изненадвайте се взаимно. Ще останете изненадани колко много любов още може да дадете от себе си на човека до вас.

Мит 4: Сексът не се случва на първа среща



Не се заблуждавайте, че броят на срещите между двама души определя времето за първия сексуален контакт между тях. Този популярен мит, дълбоко вкоренен в съзнанието на много жени от правилата на патриархалното общество, упява да изиграе лоша шега на немалко от тях. Те са убедени, че прибързаният секс може да развали връзката. Затова те смятат, че като изчакат известно време, сексът би бил най-благоприятен за отношенията. Истината е, че броят няма никакво значение. Реши ли да го направи, един мъж може да напусне жена и след първата среща, или веднага след секс, а защо не и след седмата среща.

Четете още: Ново изследване: Влюбените двойки са 4 типа. Кои се разделят и кои стигат до сватба