Автор
Ива Петрова

Ново изследване: Влюбените двойки са 4 типа. Кои се разделят и кои стигат до сватба

По-възрастните стабилни семейни двойки отдавна са забелязали, че заедно с времената се променят и взаимоотношенията между влюбените. Точно поради тази причина учени от Университета на Илинойс са провели ново проучване в сферата на междуличностните отношения и са свели всички възможни отношения между двойките до четири основни типа. Вижте любопитните резултати от това проучване:

Ръководителят на екипа Брайън Оголски проучил взаимоотношенията на 376 неженени двойки на средна възраст около 20 години. По думите на учения поведението на партньорите лесно може да подскаже доколко здрави ще се окажат отношенията им занапред и имат ли въобще общо бъдеще.

Експериментът продължил девет месеца и през това време изследователите под ръководството на Оголски наблюдавали всичките тези 376 двойки, като регистрирала всевъзможните изменения. Трябва да се отбележи следният важен момент: в началото на експеримента всички участващи двойки имали голямо желание да се оженят в най-близко време. Но както сигурно се досещате, само малка част от тях въплътила тези си намерения в живота.

В хода на изследването си учените разграничили четири типа двойки: драматични, конфликтни, социално отговорни/ангажирани и взаимно ориентирани.

Драматичните двойки представлявали 34 % от изследвана група. Ето какво може да се каже за този тип взаимоотношения: Заедно те прекарват сравнително малко време. За сметка на това срещите им винаги са ярки и белязани от бурна страст. Наблюдава се тяга, привличане между тях. Но едва са се срещнали и избухват конфликтите.

След тях партньорите отново се разбягват за известно време, докато им доскучее, и след раздялата отново се хвърлят в обятията си. Независимо, че огънят на страстта им е голям, жизнеспособността на подобен тип отношения е най-ниската. До брак стигат само единици.

Конфликтните двойки – 12% от изследваната група. Заедно те прекарват много повече време, отколкото драматичната група. Но основно прекарват времето си в обяснения. Те бързо се уморяват един от друг и се разделят с видимо облекчение. И като правило не изпитват голямо влечение да се върнат при предишния си партньор. До сватба стигат по-малко от половината двойки от конфликтната група.

Социално ангажираните – те са 19% от групата. Тяхната социална ангажираност в отношенията е много по-силна, отколкото при предните две групи. Но те общуват основно чрез социалните мрежи. Отношенията им са равни и спокойни. До сватба достигат две трети от тези двойки.

Взаимно ориентираните двойки – представляват около 30 %. Най-голямото им различие в сравнение с другите групи е, че те прекарват най-много време заедно в живо общуване. А ако се случат конфликти, те най-често спрямо всички останали правят компромиси. До изясняване на взаимоотношенията им прибягват рядко. 90 на сто от тези двойки стигат до сватба.

Освен това е имало неголяма група двойки, които не влизат в нито една от категоризираните по-горе групи. А причината – имали признаците и на четирите групи двойки едновременно.

След това проучване може да се направи извод, че колкото по-силна е страстта в отношенията, толкова по-бързо партньорите прегарят и отношенията им завършват с раздяла. А непрестанното изясняване на отношенията води до това, че влюбените започват да се ненавиждат, още преди да са встъпили в брак.



Четете още: Четири неща, които показват, че си сама