Автор
Теодор Муховски

Много съм щастлива с партньора си, но защо той отказва да се разведе със съпругата си?

Имам връзка с мъж, който е разделен със съпругата си, но не е разведен. Той я е напуснал преди пет години и твърди, че бракът им е приключил много преди това, но е решил да остане с нея на документи, докато децата им напуснат дома им.
И двамата сме на 50 години, а децата му вече са пораснали. Аз се разведох, когато бях на 40 години и нямам деца.

С половинката си живеем на приливи и отливи. В продължение на няколко години имахме много щастлива връзка, но винаги съществуваше пречка помежду ни - неговият брак и блокажът, който той представлява за планирането на съвместното ни бъдеще.



Той все пак направи някои стъпки към развод - свърза се с адвокат и събра информация за финансите си, но доколкото знам, не предприе нищо повече от това.

Трудно ми е да го проумея: моят собствен развод беше осъществен от начало до край само за 6 месеца.
Разбира се, обстоятелствата при него са по-сложни, но изглежда, че той не е в състояние да се изправи пред емоционалните и финансовите последици - особено след като съпругата му никога не е работила много, което е било основен източник на конфликти помежду им.
Знам, че ще бъде му бъде трудно, но отлагането на развода само ще влоши положението, тъй като и двамата наближават пенсионна възраст, а той ще има все по-малко възможности да възстанови финансите си.



Мразя перспективата да загубя това, което беше най-добрата връзка в живота ми, но не мога да играя втора цигулка на съпругата му. Допитах се до психолог: трябва ли да си тръгна?

Отговорът от квалифициран специалист:

Не е нужно да се отказвате от "най-добрата връзка в живота си", без много да мислите. Но е важно да бъдете честни със себе си: какво искате и от какво се страхувате? Понякога във взаимоотношенията възникват очевидните проблеми и дори да бъдат отстранени, мрачното усещане във въздуха, че нещата не са наред, остава.

И така, дали това, че партньорът ви не се развежда (което, не ме разбирайте погрешно, е много важно!), е симптом на нещо друго в него - може би неспособността му да ви постави на първо място - което не ви харесва, или е самостоятелно? Чудя се от какво ли се страхува и той?



От бракоразводни адвокати съм чувала, че често пъти мъжете се разделят със съпругите си, но не се развеждат, и това може да се дължи на безброй причини - сред тях е и чувството за срам, което може да идва и от преживяна травма в детството.

Може би партньорът ви си е обещал никога да не "напуска" съпругата си и, докато не подпише тези документи, в известен смисъл няма да го направи. Или се страхува да я изостави финансово. От това, което казвате, наистина звучи, че това е спорна точка. А може и просто да го мързи; разводът може да е свързан с много документи.



Четете още: 6 въпроса, които не трябва да задавате на любимия си човек. Никога!