Автор
Woman.bg

Ново 20: Жените се влюбват в мъже, които приличат на... братята им

Какви ли не отговори, кой от кой по-изненадващи и чудновати, не ни поднасят учените по вездесъщия въпрос как жените избират своите мъже. Особено любопитен е последният от тях, дошъл след проучване, проведено сред доброволци в университета в Нюкасъл. За целта 32 жени били помолени да изпратят снимки на братята си, както и на човека от настоящата си връзка.

Втората стъпка на учените била да добавят към получените снимки портрети на известни личности и техните братя и сестри, които имат сходни черти на лицата с тези, които участват в експеримента. Полученият набор от снимков материал пък бил представен пред очите на група от други доброволци.

На вторите била поставена задача да подредят снимките в следния ред: от тези, които си приличат най-много към тези, които си приличат най-малко. Нито един от участниците във втората група не е знаел каква е връзката между лицата от снимките.

Резултатът хвърлил учените в изумление!

Близо половината от участниците поставили снимката на брата на жената до тази на нейния партньор.

Тамзин Сакстън, професор по психология в университета и наблюдател на експеримента споделя пред "Хъфингтън поуст": "Естествено, въпреки получените резултати, не е задължително партньорът на една жена задължително да прилича на нейния брат." Сакстън обяснява този феномен с факта, че на подсъзнателно ниво повечето хора търсят в човека до себе си качества, които са им познати и са близки до тяхната лична ценностна система.

Може би точно с това се обяснява и наложената от доста време насам концепция, че дамите избирали половинките си според степента на приликата им със... собствените им бащи!

Четете още: Учени: Ето какво прави атрактивен един мъж в очите на жените