Поне досега краят на един брак се считаше за сериозна причина за тъга. И изобщо, разделите не бяха повод за празнуване. Поне досега.

От известно време насам обаче традициите не са това, което бяха. първо в САЩ, а напоследък и във Великобритания, е все по-актуално разводите да се отбелязват… тържествено.

Предприемчиви бизнесмени предлагат на своите сънародници „партита за развод”, на които приятели на щастливата половинка от двойката празнуват новото начало, разкриващо се пред нея.

Не са рядко срещани и тържества, на които двамата бивши съпрузи заедно се забавляват по случай официалната си раздяла.

Последната приумица на парти-организаторите са тематични сладкиши, най-често торти, украсени с оригинални фигурки и декорации.

Те могат да бъдат воюващи двойки, направени от глазура. Или да изобразяват съпруга, която отчаяно се държи за едно парче, докато съпругът й го изритва, а обяснението, написано с глазура, гласи „Най-накрая свободен” и т.н.

Друго сладко изкушение показва как булка върху триетажна торта избутва мъжа си или пък жена, забиваща нож в гърба на съпруга си, и локва кръв от червена глазура под краката му.

Създателката на тортите, чиито цени варират между £60 и £800, казва, че те са предназначени да окуражат позитивно отношение към неуспешния брак.

Фей Милър на 31 години от Брайтън, майка на две деца, отбелязва: „Някои смятат това за грубо и безчувствено, докато други го приемат като оригинален край на един период от живота им. Както и повод да си направят парти”.

Остроумната сладкарка предпочита да внася хумор, вместо прекалена сериозност, тъга или отмъстителност, и затова използва множество фигурки, които взаимодействат помежду си.

Тя смята, че разводът не е нещо приятно, но това е така, защото обикновено подхождаме към него с вече заложени предразсъдъци.

Точно тук се намесват и смешните й торти, чиято идеална цел е да разведрят обстановката и да повишат настроението.

„Мисля, че хората определено започват да приемат идеята да изкрещят на света, че отново са свободни”, добавя Милър.

Самата палавница Кейти Прайс организира празненство, след като бракът й с Питър Андре приключи неотдавна.

Дали и у нас официалните раздели ще се превърнат в празнични фиести, още е рано да се каже.

Но ние лично имаме близки приятели, които никога не отказват парти след края на дълга връзка. Просто към няколкото питиета може да се добави и забавна торта.