Автор
Веселина Петрова

Старо, но златно: Ако се карате, значи се обичате!

Ех, не познавам двойки, които не се карат. Честно. Дори най-съвършените. Само че фактът, че се карате, не означава, че не се обичате. Напротив. Помните ли, когато бяхме малки, когато някое момче все ни тормозеше, по-големите казваха – харесва те! Това е. И сега социологът Джоузеф Грени твърди, че двойките, които се карат, се обичат. А тези, които премълчават и преглъщат всичко, което искат да изкрещят в лицето на партньора си, се разделят около десет пъти по-често.

Според Джоузеф Грени, много хора избягват трудните разговори и теми с партньора, заради страх от скандал и желание да си спестят проблемите и нервите. Но това, което премълчаваме, ни вреди много повече. То ни яде отвътре.


Всеки четвърти, участвал в проучванията, споделя, че провалът на връзките му се дължи на липсата на достатъчно добра комуникация с партньора. Едва един на пет души смята, че краят на връзката се дължи на обиди, лош тон и постоянни скандали.

Когато не говорим с партньора, ние трупаме негативна енергия и е възможно в един момент да избухнем толкова сериозно, че вече да няма връщане назад.


Затова бъдете открити и говорете направо. Не чакайте партньора си да гадае какво ви е на вас. И това, че не се сеща какво искате да кажете, без да го казвате, не означава, че не ви обича.

Без да се изненадваме, според Грени, най-трудните за коментиране теми са секс, финанси и дразнещите навици. Нито един проблем обаче не е бил решен с мълчание. И социологът съветва, ако имате проблеми в секса, да споделите на половинката си какво не ви харесва и какво бихте искали да промените. Макар да има вероятност да ви се обиди, в дългосрочен план това е много по-разумното решение – и за сексуалния ви живот, и за емоционалната ви връзка.

Същото важи за вредните навици и вечната тема за липсата на пари. „Истинската любов изисква постоянно усилие. Интимността е не само в любовта, но и в доверието, в споделянето на истината", казва изследователят.

"Трудните разговори ви помагат да заздравите интимността, връзката и доверието си“, казва още Грени.
Тези правила са прости, но валидни за всяка сфера на живота – приятелство, работа, семейства. Следването им би улеснило живота и би го направил по-приятен.

Четете още: PEPCO - магазините, в които българските жени се влюбиха. Каква е тайната?