Автор
Весела Георгиева

Три чувства, които не бива да бъркате с любов

Понякога не сме сигурни дали онова, което изпитваме, наистина е любов. А и кой наистина може да каже какво е любовта? За всеки от нас тя е нещо различно... Но има и нещо друго - често бъркаме любовта с привързаност, с желание за интимност или пък с благодарност... А не трябва!

Желанието за секс не е любов

Страстта и физическото желание наистина са много силни чувства. Но това, че се чувстваме привлечени сексуално от другия, не означава, че го обичаме. Либидото не е сърдечна привързаност, защото любовта докосва освен тялото и душата. Затова, ако търсите сериозна връзка или си задавате въпроса доколко сериозни сте с човека до себе си, отговорете си на въпроса - дали се виждате преди всичко, за да правите секс или можете с часове да се гушкате, да говорите и без да стигате до плътските удоволствия.



Когато просто искаме да "притежаваме" някого

Много е възможно да си мислите, че обичате някого, защото в момента, в който той обърне внимание на друг/а, вие веднага тичате при него... А преди това въобще не ви е липсвал. Това показва, че не става въпрос за любов, а за някакво странно желание за притежание, за чиста завист. Само че хората не са предмети, а любовта не е притежание. Нали?



Усещане за сигурност

Възможно ли е не обичате човека до себе си, но да не искате да се разделите с него, защото така ще се почувствате несигурни? Принципно подобни неща се случват най-често при дългите връзки. Имаме партньор до себе си и това някак ни прави спокойни, сигурни. но не и щастливи? Ако сте с някого само по навик, за да не сте сами или защото ви е страх, че няма да можете отново да срещнете любовта, значи е време да сложите край на връзката и да започнете да живеете пълноценно. Само така ще можете отново да повярвате в себе си. И отново да изживеете истинската любов.

И не забравяйте - любовта е красиво чувство. Споделено. И носи радост, щастие, усещане за полет. Тя не принизява, не обижда, не подчинява, не наранява. Тя не е билет за влакчето на спокойствието, а пропуск за света на предизвикателствата, споделените преживявания, щастливите моменти.