Автор
Теодор Муховски

Заради тетрадката на сина си млада майка осъзна защо мъжът ѝ иска развод

Не са много хората, които могат да се гордеят със сполучлив и щастлив брачен живот. С течение на времето любовта се претопява, хората започват да си омръзват, да губят интерес едни към други и често пъти се отчуждават. Приятните и щастливи мигове остават в миналото и започват да властват битовизмите и проблемите, което често пъти е предпоставка за раздяла. Може да звучи тривиално, но щастливият семеен живот е подчинен на елементарните неща. Но понякога хората научават това, след като е станало твърде късно.
Така става и с героинята на нашата история Хелън. Тя изпада в тежка депресия, когато узнава, че обичаният ѝ съпруг Джон внезапно решава да сложи край на брачния им живот.

Новината ѝ идва като гръм от ясно небе, защото досега тя не вижда семейните проблеми, с които се сблъскват други нейни приятелки. Животът със съпруга ѝ до този момент е в хармония, липсват сериозни пререкания и неразбирателства и те живеят добре откъм финансова гледна точка. Джон нищо не крие от нея, не закъснява след работа и се държи нормално с нея.
След като научава, че той иска да се раздели с нея, в главата ѝ изкачат милиони въпроси, която всяка жена би си задала. Един от тях е какво точно е сторила на мъжа си, за да иска той да се раздели с нея. Замисля се, че поддържа къщата им винаги чиста и подредена, че синът им е перфектен ученик и много възпитано дете. Не може да намери отговор!



Плюс това тя си отделя предостатъчно време да се поддържа красива и привлекателна, постоянно ходи на спорт и редува салоните за красота.
След тежкия разговор със съпруга ѝ, тя решава да почисти къщата до блясък, за да се разсее от неприятната новина. Старателно чисти дневната и кухнята и стига до стаята на сина си. Започва да чисти пода и случайно се взира в една от тетрадките на детето. Тя е по предмет, в който той изпитва трудности.

В началните страници Хелън забелязва есе със заглавието "Моето семейство". Решава да се зачете в написаното, но не грешките привличат вниманието ѝ. Синът ѝ, който е на 10 години, акцентира върху това какви са най-добрите отношения между мъжа и жената. Той пише, че е от съществено значение съпрузите да си говорят по-често и да прекарват повече време заедно.
В следващите редове на един пасаж Хелън настръхва:

"Всъщност моите родители почти не разговарят помежду си. Не помня откога не съм ги виждал да излизат заедно. Ние никъде не ходим - нито пътуваме, нито излизаме заедно. Аз обичам своите родители и ме се ще да сме повече време заедно. Но често си мисля, че те се преработват прекалено и някак си забравят, че трябва да сме повече време заедно".

Младата Хелън остава с отворена уста от прочетеното. Елементарните думи на сина ѝ я жегват и я пробождат в сърцето. Тя се замисля, че наистина през последните 4 години работи твърде много и не обръща достатъчно внимание на семейството си. А почивните дни ги ползва само за собствено удоволствие ,за да ходи на фитнес или на маникюр. А със съпруга си не е излизала никъде, според нея, поради липса на време.

Тогава жената се сеща как в миналото двамата са ходили на кино, как са си държали ръцете и са се наслаждавали един на друг. Всичко това постепенно изчезнало и се заменило с оправданието за неотложна вечна домакинска работа. Тя не може да се сети кога за последен път са си говорели нещо различно от обичайните неща - какво има да се пазарува, кой да изчисти и изпере. Тя дори не може да се сети кога са се разхождали заедно за последен път!

Започва сама да си задава въпроси, на които липсват отговорите. Осъзнава, че кариерата и второстепенните неща, с които се занимавала, са унищожили връзката ѝ. Разбира, че на съпругът ѝ не му трябва хубава жена, с която няма какво да си кажат.

Когато разбира, че това е причината за поисканият развод, Хелън избухва в сълзи и ридания. Започва да осъзнава всичките си грешки и решава да направи нещо нетипично и изненадващо.



Когато Джон се връща от работа, тя му поднася любимата му вечеря. След това му казва да зарежат мръсните чинии на масата и да се съберат всички заедно да изгледат някой хубав филм.

Мъжът и синът ѝ слисано се споглеждат, но се съгласяват. Гледат приятна комедия и през цялото време се забавляват. После играят настолни игри, а когато детето си ляга, Хелън се доближава до мъжа си с думите: "Дай ми още един шанс, любими".

Четете още: Съпругът ми ми изневерява, аз съм виновна