Ако доскоро едни от големите спорове между представители на силния и нежния пол бяха кой е по-умен или кой взима по-лесно решенията, сега учените дават ясни и категорични отговори.

Според изследователи от университета в Минесота жените били по-умни. Причината - хормонът естроген, който влияе на паметта и обучението.

Учените открили, че именно този хормон може да активира онази част от мозъка, която е отговорна за запаметяването на информация. И все пак, мъжете с повече естроген не стават по-умни, обясняват те.

Това проучване е важна стъпка за разбирането на поведенческите особености, които характеризират нежния пол, коментират експертите.

В същото време други изследователи от университета Уоруик съсредоточиха вниманието си върху това кой взима по-лесно решенията - мъжете или жените.

След проведен експеримент се оказа, че именно мъжете са по-решителни, пишат от vesti.bg

Те, за разлика от жените, виждат света черно-бял, за тях няма сиво, което значи, че по-рядко се съгласяват на компромиси и междинни варианти, казват учените.

От своя страна жените не само че живеят в свят с много повече цветове, но при тях преобладаващо е сивото.

В изследването участват 700 мъже и жени, които отговаряли на различни въпроси.

Изследователите открили, че дори да се съмняват в отговора, мъжете отговарят много по-категорично и недвусмислено, за разлика от жените.

Представителките на нежния пол се колебаят повече и са склонни да дават "междинни" отговори.