Ново изследване откри, че когато женските зърна се стимулират, усещането стига до същите части на мозъка, до които и вагиналното удоволствие.

Учените са открили това, докато сканирали мозъка на жени, които са редували двата вида сексуална наслада. Проучването доказва, макар и много мъже да не го вярват, че женските зърна също могат да бъдат ерогенни зони. То е направено върху 11 жени на възраст между 23 и 56 години.



Психологът Бари Комисарук, ръководител на изследването казва, че това обяснява защо жените могат да усетят сексуалната възбуда и само при стимулация на зърната. "Моето мнение е, че това е в основата на женското твърдение, че зърната са ерогенни точки, понеже стимулират абсолютно същите участъци в мозъка, както и гениталиите", казва Комисарук. Психологът добавя, че макар и да е странно, другото обяснение защо зърната са ерогенна зона, е свързано с кърменето.

Освен това, изследователите са доказали, че оргазма обхваща голяма част от мозъка. Комисарук се надява, че като научи хора, които не могат да получат оргазъм как да успеят да свършат, това ще помогне да се отключат неизследваните части на мозъка.

"Ако можем да контролираме онази част от мозъка, която произвежда чувство на удоволствие, ще можем до някаква степен да се справим с депресията, нервите или пристрастеността. Все още не знаем какви са лимитите на нашите мозъци, понеже не можем да ги накараме да работят на пълна пара."