Когото и да попитате какви са причините за напълняване неминуемо ще посочи преяждането и липсата на движение.

Но това съвсем не са единствените. Предлагаме на вниманието ви осемте основни причини за затлъстяване, за които може би дори не предполагате, че съществуват.

8. Недоспиването

Недоспиването е една от основните причини за затлъстяване и води до намаляване на концентрацията на лептин в организма ви.
Лептинът е хормон, регулираш апетита, метаболизма и изгарянето на калории. Това химично съединение изпраща сигнали до мозъка ви, че сте сити.

Нивото на концентрация на грелин се покачва. Той има противоположната функция – изпраща сигнали до мозъка ви, когато сте гладни и когато трябва да спре изгарянето на калории.

Какъв е резултатът? Разбира се, че напълняване. Затова е препоръчително да се наспивате добре всяка нощ.

7. Замърсяване

Разбира се, вие добре знаете, че теглото до голяма степен се контролира от хормоните. Но замърсяването също може да причини затлъстяване.

Замърсителите и химикалите, които се съдържат във въздуха и в храната пречат на дейността на хормоните в организма ви и в резултат на това напълнявате.

Не можете да избегнете замърсяването, но можете да се справите с хормоните си.

6. Климатици и отоплителни уреди

Колкото и абсурдно да ви звучи, те са също причина за напълняването. Нека поясним защо.

При нормални обстоятелства организмът ви изразходва енергия, за да се повиши телесната температура, когато времето е студено. А когато е горещо обикновено не ни се яде.

Зъзненето при студено време или потенето при топло спомага изгарянето на калории. Ако използвате климатик или отоплителен уред пречите на организма си сам да контролира телесната си температура.

5. Лекарствата

За съжаление, пълнеенето е страничен ефект, който дават някои лекарства. Става въпрос за лекарствата срещу диабет, някои антидепресанти и лекарства за високо кръвно налягане.

Някои противозачатъчни също причиняват напълняване. Разбира се, има лекарства без които не можете и ни бива да ги спирате.

Очаквайте продължение.