Дезинфектантите на спиртна основа станаха особено популярни покрай пандемията от новия коронавирус. Може би ще ви е интересно да научите някои доста любопитни и интересни приложения на спирта, за които дори и не сте подозирали.

1. Заменя дезодоранта

Ако не разполагате вкъщи с ароматизиращо кожата средство, няма място за безпокойство. Достатъчно е да обтриете със спирт мишниците си. Той унищожава бактериите, които причиняват лошия мирис. Не прекалявайте обаче с употребата му, тъй като това може да предизвика дразнение на кожата.

2. Идеален лакочистител

Чистият спирт може да бъде отлична алтернатива на лакочистителя. Той не само ще почисти лака от ноктите ви, но и няма да им навреди така както лакочистителят, съдържащ ацетон. На всичкото отгоре спиртът далеч не притежава силната миризма на лакочистителя, която в някои случаи дори може да предизвика гадене.

3. Дезинфектант за ръце

Спиртът е отличен дезинфектант в дома. За да го направите още по-ефикасен, смесете 100 г. гел от алое вера с 50 г. изопропилов алкохол..

4. Унищожител на херпесите

Знаете ли, че 85% от хората са носители на вируса на херпес, но за щастие не се проявява у всички. Ако обаче сте сред онези, които често или от време на време страдат от тези досадни образувания по кожата, спиртът ще ви свърши чудесна работа. За целта е нужно само да нанесете около 70% изопропилов алкохол директно върху засегнатата област и това ще ускори процеса на оздравяване.

5. Ликвидатор на aкapи


Всички изпитваме ужас от онези невидими за простото око паякообразни гадинки, които обитават пространството мeждy чapшaфитe и мaтpaa, когато ги видим под микроскоп. Акарите, които обитават домовете ни, могат да провокират алергии и дори респираторни проблеми. Зa щacтиe, cпиpтът e вcичкo, кoeтo ви тpябвa, зa дa ce oтъpвeтe oт тeзи вpeдитeли нa здpaвeтo и cъня. Πpocтo нaпълнeтe бyтилкa c пyлвepизaтop cъc cпиpт и нaпpъcкaйтe щeдpo вашите чаршафи, юргани, възглaвници и мaтpaци. Tъй кaтo aкapитe cнacят яйцa, вaжнo e дa нaпpaвитe няколко пъти тaзи мaнипyлaция зa oптимaлни peзyлтaти.

6. Добра алтернатива на крема

Освен, че дезинфекцира ръцете и унищожава всички полепнали по повърхността на кожата микроорганизми, благодарение на противовъзпалителните си свойства, спиртът омекотява и изглажда кожата. Ето защо е чудесна алтернатива на някои кремове, съдържащи бензоил пероксид - вещество, което може да предизвика възпаление и зачервяване на кожата. Все пак, бъдете внимателни при използване на спирт, когато го поставяте директно върху засегната зона от кожата като акне например.

7. Убиец на въшки


Алкохолът е идеален за премахване на въшки по главата. Напълнете със спирт бутилка с пулверизатор и добавете няколко капки лавандулово масло. Излезте в градината или на балкона, и напръскайте сместа върху скалпа. Срешете косата с гребен, за да премахнете мъртвите въшки. Препоръчва се гребенът да се сложи в гореща вода и да престои така най-малко един час, за да се дезинфекцира пълноценно.

8. Домашна хладилна чанта

Ако сложите спирт във фризера, той няма да се втвърди напълно, а ще се превърне в студена полутечна маса. Защо това е толкова важно? Защото по този начин можете да го използвате, когато имате нужда от студен компрес. Изсипете в запечатан найлонов плик спирт и вода в съотношение 1:2. Премахнете целия въздух и сложете плика във фризера. След около час сместа ще достигне желаната консистенция. Възможно е да се използва в случай на наранявания или, ако сте далеч от дома, за охлаждане на храна.

9. Обезмаслител за кухнята

Решете проблема с мазнината, която се натрупва върху печката, плота и шкафовете, като ги забършете с гъба или кърпа, напоени с малко алкохол. Бързо, лесно и ефективно.

10. Освежаващ спрей за стая

Освежете въздуха в дома си с естествен спрей за помещения, който сте си направили. Сложете алкохол и малко вода, а след това добавете любим аромат.

Четете още: Как да си направите дезинфектант вкъщи