15 интериорни детайла, които издават, че сте израсли на село

07 април 2019 | 13:36
2877
10
Снимки: Pexels
10

Сега не можем да оправдаем лошия си вкус с липса на разнообразие на пазара, както е било преди 30-40 години. В днешно време интериорът ви е един вид огледало, в което могат да се видят доста неочевидни за вас неща. При това няма никакво значение дали жилището е ваше, или е взето под наем. И така – какво издава, че сте израсли на село?

1. Магнитчета на хладилника

Хората с добър вкус никога няма да окичат кухненските си уреди с подобно керамично безумие. Освен че са безвкусни, магнитчетата издават и желанието ви да демонстрирате финансовото си състояние, възможността да пътешествате. Пак добре, ако закачате само свои сувенири, но има и хора, които „пътуват“ заедно със свои колеги, роднини и приятели. Ако искате да запазите спомен за пътуванията си, приберете съкровищата си в кутия и ги разглеждайте от време на време.

2. Кофички за боклук от майонеза и кисело мляко


Боклукът като цяло трябва да е скрит от очите. Най-добре е да го изнасяте по-честичко от веднъж дневно. Но какво правите, когато кошът е препълнен, в момента не ви се изнася боклук, а трябва да изхвърлите нещо? Да, започвате да пълните добрите стари пластмасови кофички от кисело мляко и майонеза. В това няма нищо лошо, стига да не започнете да ги строявате покрай мивката си. Приберете ги в шкафа отдолу и готово.

3. Измити найлонови пликове

Сигурно ще се запитате „Че кой прави така?!“ Но има и такива хора. Някои възрастни дами упорито плакнат всички пазарски пликове и ги сушат грижливо на парното или на простора. При това не го правят нито за опазване на околната среда, нито за да пестят от пликчета. Това е просто навик от миналото, когато найлоновите торбички са се използвали много по-рядко.

4. Килим на стената

А и не само на стената. Като цяло изобилието от килими е характерен признак на провинциалния произход. Килимите са имали редица функции – те украсявали, топлоизолирали, шумоизолирали. Сега има много други методи да се справим с проблемите си, но пак налитаме на килимите. Сигурно и вашите родители още смятат, че в помещение без килим „ще ви изстинат краката“ и упорито изнасят, чистят и тупат 50-годишните си изтъркани килими напролет. А после ги постилат пак – вместо да ги изхвърлят на боклука.

5. Преварена вода в неугледен съд

Може би си пазите скъп детски спомен за подобен съд – тенекиен и очукан. В него родителите ви сипвали преварената вода от чайника, за да изстине. За дете, дотичало през лятото от улицата след разгорещена игра, това беше истинско съкровище. Днешно време разбира се водата може да изглежда прилично само в хубава кана или гарафа. Но мнозина все още сипват преварената вода в трилитрови буркани…

6. Рога

Едни такива кафеви еленски рога в антрето… Впрочем, това е многофункционална вещ – можете да си окачите на нея шапката или ключовете. Но най-добре ще е да изхвърлите тези рога обратно в гората.

7. Фототапети

През годините на дефицит хората се радваха дори на самия факт, че могат да си купят фототапети. Пък какво е изобразено на тях – все тая. Всички искаха да постигнат красота, а получаваха пъстра нелепост. Във всички случаи обаче фототапетите бяха яки едно време, а сега вече не са.

8. Мушама на масата

Макове, маргаритки, черешки… Колко мушами сме видели през живота си само! В ежедневието ползвахме изтъркана мушама със следи от нож („Режи на дъската, колко пъти ти казвах?“), а в празнични дни постилахме нова кокетна мушамичка. Може би дори и истинска покривка отгоре – а мушамата отдолу беше просто за да не се разваля покритието на масата, ако нещо се разлее. Съветваме ви да оставите мушамите в миналото и да не покривате с нищо масата си, освен с малки салфетки от плат или бамбук.

9. Вестник вместо изтривалка

Грозно, но пък практично! Зимно време се събуваш, слагаш мръсните обувки на вестника, а на другия ден просто го изхвърляш. Но защо, като днешно време има толкова изтривалки и килимчета на пазара? Просто спрете да четете хартиени вестници, ако се изкушавате да ги използвате после по този начин.

10. Чинии, подредени върху кърпа

Това е като вестника под обувките. Има специални подноси, попиващи подложки, сушилници за съдове… А вие кърпа ще постилате!

11. Перде на касата на вратата

В епохата на килимите пердетата също имаха както декоративна, така и практична функция. Те пазеха от течение, тъй като вратите бяха стари и дървени и не прилягаха плътно в касата. През топлите месеци пък завесата пазеше от мухи. Тези проблеми обаче едва ли са актуални за вас в момента, нали?12. Мокър парцал на прага

Като измиеш пода, така ти се приисква да опънеш парцала прилежничко сгънат на прага! Спрете се, ние не ходим до обора да храним прасетата. Парцалчето е излишно.

13. Календар

На календара мястото му е на работното ви бюро, желателно в офиса. Недейте обаче да го закачате в кухнята, в хола си или още някъде.

13. Плетени и тъкани черджета по столовете

Ех, тази наша неизкоренима любов към килимчетата! В самите черджета няма нищо лошо – те са сладки и уютни. Но ги хвърлете на прага на жилището си вместо онзи мокър парцал.

15. Веро във фабрична опаковка

Това е просто грозно – пластмасата с ярки надписи разваля общия изглед на кухнята ви. Прелейте верото в стъклено или керамично шишенце с дозатор. Така ще ви е по-удобно, а и интериорът ви ще изглежда по-добре.

Четете още: Какво казват за стопанката чиниите в кухнята

 

Още по темата

Коментари

10 :)
  21 април 2019 | 22:01 отговор
 

Добре, че кралят на Испания не ги знае тези работи. Наскоро му посетих двореца. Другият път ще му кажа - голи стени и настилка :)))))))

 
9 Иван
  09 април 2019 | 23:01 отговор
 

Който е писал това, той е селянинът. Килимите били селска работа. Напротив, още кралете са си ги закачали по стените, и аз имах персийски килим на стената, копринен (друг е въпросът, че криеше врата :))) ) И да няма покривка на масата, а само малки салфетки от бамбук, ах, недей! А верото да се прелее, че е грозно. Абе тая що не си завре един бамбук в гъза и да млъкне :)))

 
8 Гражданка
  09 април 2019 | 20:49 отговор
 

Който го е написал това, моля да спре да се нарича журналист, защото става за смях.

 
7 Ани
  08 април 2019 | 10:52 отговор
 

Най-висшата форма на комплексарщина и глупост е да съдиш за човека, по това от кой град/село е.

 
6 Най-глупавата статия, която съм чела тук...
  08 април 2019 | 10:39 отговор
 

Моля ви, опреснете си малко познанията за тенденциите в интериорния дизайн...в момента на мода са така наречените бохо и рустикални стилове, за които половината от описаното от вас важи. Няма "селски" детйли, всичко е въпрос на стилно изпълнение. А да убеждавате, че е лошо да се мият пластмасови торбички и да се използват пак, когато океанът загива, е просто тъжно...

 
 
08 април 2019 | 11:14

Не е нужно да следим интериорните детайли, за да разберем кой е от село, то селянчето си личи от далече......!!!

5 Таня от Града
  07 април 2019 | 22:06 отговор
 

1. И какво ако си израснал на село? 2. Още началото на статията е обидно. Много обичам магнитчета, само някой комплексиран човек може да се подразни от тях и да сметне, че са за самоизтъкване... Дори няма да чета нататък...

 
4
  07 април 2019 | 21:13 отговор
 

И какво ако съм израснала на село?

 
 
07 април 2019 | 21:17

Има живот и извън офисите. А и не се храните с нектар и амброзия, не се обличате с нетъкани дрехи и обувате в магически обувки...Това което ядете не се сее от феи и не се жъне от елфи. Проявете уважение!

3 Селянка
  07 април 2019 | 19:50 отговор
 

Първия признак, по който ще познаеш селската клюкарка - живо се интересува и оплюва личния живот на съседите. Авторката познава много добре селския бит, мисли си, че като критикува ще прикрие произхода си. За Ваше сведение килимът като елемент в обзавеждането допълва интериора и създава усещане за уют. Магнитите на семейния хладилник напомнят за хибавите спомени от пътуванията и споделените емоции. Жилището се превръща в дом, когато се изпълни с присъствието на любимите хора-магнитчета и детски рисунки на хладилника, мазни пръсти по стените и да - дебел килим, за да не им е студено, когато играят на пода. Пожелавам на авторката дом пълен с толкова живот, че да не й остава време да гледа какво става в чуждите домове.

 
2 Крум Усаински-Крупник
  07 април 2019 | 15:45 отговор
 

Цървули!!!Автобиографична статия на провинциалните кукумявки от Уоман.Бг!!!Аз бих добавил ламинат,ПВЦ дограма,мебели от Айко или Икеа,остъклена тераса или балкон,решетки на балкона,втора желязна входна врата,която има две три ключалки,разни кичозни "модерни украшения" като "африкански" дървени статуи,китайски вази от някой пазар,кифленски възглавнички по диваните с калъфки тип "зебра" или "леопард"!!!Тя простотията е безгранична!!!Ура и Слава!!!

 
1
  07 април 2019 | 15:15 отговор
 

Статия, писана от комплексари ...

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.