Автор
Woman.bg

15 интериорни детайла, които издават, че сте израсли на село

Сега не можем да оправдаем лошия си вкус с липса на разнообразие на пазара, както е било преди 30-40 години. В днешно време интериорът ви е един вид огледало, в което могат да се видят доста неочевидни за вас неща. При това няма никакво значение дали жилището е ваше, или е взето под наем. И така – какво издава, че сте израсли на село?

1. Магнитчета на хладилника


Хората с добър вкус никога няма да окичат кухненските си уреди с подобно керамично безумие. Освен че са безвкусни, магнитчетата издават и желанието ви да демонстрирате финансовото си състояние, възможността да пътешествате. Пак добре, ако закачате само свои сувенири, но има и хора, които „пътуват“ заедно със свои колеги, роднини и приятели. Ако искате да запазите спомен за пътуванията си, приберете съкровищата си в кутия и ги разглеждайте от време на време.

2. Кофички за боклук от майонеза и кисело мляко


Боклукът като цяло трябва да е скрит от очите. Най-добре е да го изнасяте по-честичко от веднъж дневно. Но какво правите, когато кошът е препълнен, в момента не ви се изнася боклук, а трябва да изхвърлите нещо? Да, започвате да пълните добрите стари пластмасови кофички от кисело мляко и майонеза. В това няма нищо лошо, стига да не започнете да ги строявате покрай мивката си. Приберете ги в шкафа отдолу и готово.

3. Измити найлонови пликове

Сигурно ще се запитате „Че кой прави така?!“ Но има и такива хора. Някои възрастни дами упорито плакнат всички пазарски пликове и ги сушат грижливо на парното или на простора. При това не го правят нито за опазване на околната среда, нито за да пестят от пликчета. Това е просто навик от миналото, когато найлоновите торбички са се използвали много по-рядко.

4. Килим на стената


А и не само на стената. Като цяло изобилието от килими е характерен признак на провинциалния произход. Килимите са имали редица функции – те украсявали, топлоизолирали, шумоизолирали. Сега има много други методи да се справим с проблемите си, но пак налитаме на килимите. Сигурно и вашите родители още смятат, че в помещение без килим „ще ви изстинат краката“ и упорито изнасят, чистят и тупат 50-годишните си изтъркани килими напролет. А после ги постилат пак – вместо да ги изхвърлят на боклука.

5. Преварена вода в неугледен съд

Може би си пазите скъп детски спомен за подобен съд – тенекиен и очукан. В него родителите ви сипвали преварената вода от чайника, за да изстине. За дете, дотичало през лятото от улицата след разгорещена игра, това беше истинско съкровище. Днешно време разбира се водата може да изглежда прилично само в хубава кана или гарафа. Но мнозина все още сипват преварената вода в трилитрови буркани…

6. Рога

Едни такива кафеви еленски рога в антрето… Впрочем, това е многофункционална вещ – можете да си окачите на нея шапката или ключовете. Но най-добре ще е да изхвърлите тези рога обратно в гората.

7. Фототапети


През годините на дефицит хората се радваха дори на самия факт, че могат да си купят фототапети. Пък какво е изобразено на тях – все тая. Всички искаха да постигнат красота, а получаваха пъстра нелепост. Във всички случаи обаче фототапетите бяха яки едно време, а сега вече не са.

8. Мушама на масата

Макове, маргаритки, черешки… Колко мушами сме видели през живота си само! В ежедневието ползвахме изтъркана мушама със следи от нож („Режи на дъската, колко пъти ти казвах?“), а в празнични дни постилахме нова кокетна мушамичка. Може би дори и истинска покривка отгоре – а мушамата отдолу беше просто за да не се разваля покритието на масата, ако нещо се разлее. Съветваме ви да оставите мушамите в миналото и да не покривате с нищо масата си, освен с малки салфетки от плат или бамбук.

9. Вестник вместо изтривалка

Грозно, но пък практично! Зимно време се събуваш, слагаш мръсните обувки на вестника, а на другия ден просто го изхвърляш. Но защо, като днешно време има толкова изтривалки и килимчета на пазара? Просто спрете да четете хартиени вестници, ако се изкушавате да ги използвате после по този начин.

10. Чинии, подредени върху кърпа


Това е като вестника под обувките. Има специални подноси, попиващи подложки, сушилници за съдове… А вие кърпа ще постилате!

11. Перде на касата на вратата

В епохата на килимите пердетата също имаха както декоративна, така и практична функция. Те пазеха от течение, тъй като вратите бяха стари и дървени и не прилягаха плътно в касата. През топлите месеци пък завесата пазеше от мухи. Тези проблеми обаче едва ли са актуални за вас в момента, нали?

12. Мокър парцал на прага

Като измиеш пода, така ти се приисква да опънеш парцала прилежничко сгънат на прага! Спрете се, ние не ходим до обора да храним прасетата. Парцалчето е излишно.

13. Календар


На календара мястото му е на работното ви бюро, желателно в офиса. Недейте обаче да го закачате в кухнята, в хола си или още някъде.

13. Плетени и тъкани черджета по столовете

Ех, тази наша неизкоренима любов към килимчетата! В самите черджета няма нищо лошо – те са сладки и уютни. Но ги хвърлете на прага на жилището си вместо онзи мокър парцал.

15. Веро във фабрична опаковка

Това е просто грозно – пластмасата с ярки надписи разваля общия изглед на кухнята ви. Прелейте верото в стъклено или керамично шишенце с дозатор. Така ще ви е по-удобно, а и интериорът ви ще изглежда по-добре.

Четете още: Какво казват за стопанката чиниите в кухнята