Автор
Теодор Муховски

15 вещи, които веднага трябва да изхвърлите от дома си

Когато изхвърляте излишните вещи и предмети, в дома ви се отваря неподозирано пространство, за което не сте и подозирали, че съществува.

Със сигурност в дома ви има толкова много неща, които не са ви нужни и е добре да се отървете от тях. Вместо да трупате всички тези излишни вещи, е време да ги изхвърлите.
Ето 15-те предмета и вещи, които трябва да изхвърлите и изчистите от дома си още СЕГА:

1. Храна с изтекъл срок на годност



Време е да прегледате килерите и хладилника си. Ще се изненадате колко много храна имате скрита по ъглите, която вече не е годна за консумация. Проверете сроковете на годност и я изхвърлете!

2. Стари сватбени подаръци



Време е да се сбогувате с всички онези джунджурии, които сте взели от сватбите на приятелите си. Независимо дали са скрити в кутия или на различни места из къщата, редно е да ги изхвърлите.

3. CD-та



Вероятно така или иначе те вече са надраскани и неизползваеми. Особено ако са без пластмасовата предпазна кутийка. Всички тези компактдискове, които са ви останали отпреди десет години, вече наистина не са ви нужни. Ако искате, преместете музикалните файлове на компютъра си и след това спокойно изхвърлете дисковете.

4. Дреболии на бюрото



Всеки приятел и член на семейството ви е подарявал хартиено тефтерче или друг вид дрънкулки за бюро по време на рождените дни и празниците. Следователно бюрото ви е пълно с дрънкулки и дреболии, а не с истински принадлежности. Изхвърлете и разчистете това, което не ви харесва.

5. Повече спално бельо, отколкото ви е необходимо



Време е да прегледате гардероба със спално бельо. Със сигурност пазите в него стари чаршафи, одеяла и дори калъфки за възглавници, които са виждали и по-добри дни. Дори не е нужно да ги изхвърляте на боклука, можете просто да ги дарите.

6. Всички рекламни тениски



Независимо дали сте взели някои от тях на работа, дали са ви били подарени от приятели или сте ги наследили от спортен мач, всички рекламни тениски просто заемат място в гардероба ви. Запазете няколко, с които искате да тренирате или да се излежавате, а останалите изхвърлете или дарете.

7. Поздравителни картички



Въпреки че може да се почувствате зле, когато ги изхвърлите, по-добре е да го направите. Щом купчината ви стане твърде голяма, най-добре се отървете от нея. Запазете някои картички или писма, ако са твърде сантиментални, но тези, които просто са подписани и забравени, ги премахнете.

8. Стари мобилни телефони (и друга електроника)



Не дръжте старите си мобилни телефони или дори лаптопи на купчини, които да заемат място. Най-добре ги рециклирайте. Има толкова много пунктове за предаване на отпадъци или онлайн програми, в които можете да ги изпратите и никога повече да не се притеснявате за тях.

9. Полуизползвани тетрадки



Всички тези стари ученически тетрадки, полуизползвани списания и други подобни нямат място в дома ви. Те само ще събират прах и ако нямат някаква изключителна сантиментална стойност е по-добре да бъдат изхвърлени в разделното събиране.

10. Минали покани



След като партито приключи, поканите вече няма да са ви нужни. Затова престанете да ги криете в чекмеджета и кутии. Освободете малко място, като се отървете от всички тези покани: за рождени дни, дипломиране, сватби и др.

11. Сметки отпреди 6 месеца



Не бъдете параноични. Ако сте от хората, които пазят минали сметки за повече от един месец, спрете да се притеснявате и ги отстранете. Регистрирайте се онлайн и се избавете от хартията.

12. Списания



Направете същото и със старите списания. След като сте ги прочели и сте им се насладили максимално, не е необходимо да държите всяко едно от тях подредено в ъгъла. Запазете няколко последни издания и се отървете от по-старите броеве.

13. Закачалки за химическо чистене



Те ще завземат пространството в гардероба ви - затова не ги дръжте наоколо. Сменяйте закачалките, след като вземете дрехите ви от химическото чистене.

14. Засъхнал лак за нокти и стари гримове

Подобно на килера, ще се изненадате колко много от гримовете ви трябва да бъдат изхвърлени. Не е хигиенично да държите гримове с години - а и голяма част от лака ви за нокти вероятно е изсъхнал и негоден за употреба. Прегледайте чекмеджетата си и изхвърлете старата козметика.

15. Кабели и жици



И накрая, колко от нас имат подобна кутия в офиса или гардероба си? Просто случаен куп кабели и жици, които не можем да разберем за какво се отнасят. Отървете се от тях – в крайна сметка винаги може да си купите нов кабел от някой строителен магазин ако ви потрябва.

Четете още: Никога не кипвайте една и съща вода за чай или кафе по няколко пъти