Автор
Теодор Муховски

5 начина, с които тъмният коридор ще стане светъл и гостоприемен

Коридорът несъмнено е витрината на всеки дом. Това е помещението, с което гостите ни се сблъскват за пръв път, когато влизат в жилището.

Коридорът трябва да е модерен и функционален, но не и претрупан. Тъй като тук няма прозорец, осветлението на това място е доста голямо предизвикателство.
В това помещение ние се задържаме за кратко, така че няма нужда да се инсталира прекалено интензивно осветление. По-добре е да се избере меко осветление, което не претоварва, а позволява безопасно движение и осветява интериора по ефектен начин. Интересно е, че тук важна роля играят не само лампите, но и използваните цветове.

Изберете ярки цветове за стените и пода

Как се възприема един коридор, дали е светъл или не, зависи не само от осветлението, но и от цвета на стените, пода и мебелите. Ако всичко е в тъмни тонове, тогава помещението изглежда по-затъмнено, отколкото е в действителност.
Затова изберете светли цветове на стените. Светлинен ефект може да се постигне, като стаята се боядиса с прозрачна боя, към която са добавени перлени, златни или сребърни частици, така че стените да отразяват повече светлина.



Ако имате тъмна дървена ламперия, съборете я или я боядисайте в пастелни цветове.
Ако можете да си позволите да изтръгнете и подовата настилка, сложете на нейно място полиран фаянс, който отразява отлично светлината и по този начин озарява интериора. Когато искате да поставите килим или мокет на пода, изберете гладък и светъл такъв.

Осветлението е от ключово значение

Когато в стаята липсва слънчева светлина, трябва да се погрижите за правилно подбрано изкуствено осветление. Не забравяйте, че това има огромно значение за вашето благосъстояние.
Светлината трябва да е бяла и възможно най-близка до естествената. В коридора идеално си подхождат халогенни прожектори или светлодиодна лента, за предпочитане такава, при която светлината може да се регулира.



Изберете светли мебели

Както споменахме в началото, коридорът не трябва да е претрупан. Въпреки това тук са необходими мебели, дори само за да има къде да сложите връхните си дрехи и обувки.
Не забравяйте да подбирате предимно светли мебели. Добра идея е да инсталирате скрин или гардероб, стоящ на крака, тъй като отделянето му от пода оптически ще добави лекота.
Огледалото също ще разсее светлината - изберете гардероб, на който го има монтирано от външната страна на вратата, или прикрепете голямо (за предпочитане обхващащо цялата ви фигура) огледало към стената срещу входната врата.
Уверете се, че рамката на огледалото е деликатна и, както и останалата част от декорацията, е в светъл тон.
В допълнение към гардероба, в коридора е полезна свободно стояща закачалка, освен ако нямате възможност да я прикрепите към страничната стена на гардероба. Ако място за това, заложете на обикновена закачалка от метал или светло дърво.



Врати с просвет

Струва си също така да изберете леки плъзгащи се врати вместо тъмни и тромави. Добро решение за тъмен апартамент е да се монтира частично остъклена врата, която позволява на светлината да прониква в помещението.

По-малкото е повече

Това правило важи не само за модата, но и за интериорния дизайн. Колкото по-малко неща поставите в коридора си, толкова повече светлина ще имате.
Това важи не само за мебелите, но и за цялостния интериор. Нека декорацията бъде само огледало или евентуално интересна апликация на стената, например от стикери за стена.
Откажете се от картини и други декорации. Ако планирате да поставите тук шкаф за обувки, то поставете върху него флакон, пълен със свежи цветя. Това не само ще бъде приятен акцент, който ще ви посрещне още от прага, но и ще придаде лекота на интериора.


Четете още: 5 лесни трика, с които банята ще ухае омайващо