Автор
Теодор Муховски

Ако заровите бананова кора, розите ще полудеят от цъфтеж

Розите са едни от най-популярните декоративни растения. Ухаят красиво, изглеждат елегантно в градината, радват окото на открито и на закрито. Въпреки това, преди да решите да ги засадите, си струва да знаете как да се справите с тях, така че да са в добро състояние и да цъфтят възможно най-дълго.

Въпреки че розите не са трудни за отглеждане, има няколко важни аспекта за тяхното оцеляване в градината. Ето шепа съвети, без които не можете.

Къде да засадим розите

От ключово значение е както мястото за отглеждане, така и датата на засаждане на розите.



Когато избирате място, трябва да вземете предвид сорта - повечето рози се нуждаят от слънчево място и подходяща вентилация.
Не засаждайте розови храсти там, където има опасност от течение и висока влажност.
След като намерите идеалното място, можете да преминете към същинското садене на розите.

Кога да засадите розите

Розите могат да се засаждат през пролетта - от март до края на април. Най-добре е обаче да го направите през есента - от септември до края на октомври - тогава растението ще се вкорени най-бързо.

След като закупите розите, проверете състоянието на кореновата им топка. Разсадът с добре развити корени може да се постави на местата им по всяко време - преди да настъпи слана и почвата да не е прекалено твърда. При екземпляри с оголени корени е по-добре да не отлагате и да ги засадите веднага след купуването им от магазина.

Кога да подрязвате розовите храсти

Резитбата на розите през пролетта се осъществява, когато сланите отминат. Подрязвайте сортове, които цъфтят само веднъж на сезон след окапване на цветовете.
Премахването на грозни или сухи издънки и клонки, трябва да се прави през целия сезон на цъфтеж.

Използвайте остър инструмент, за да подрежете розите, за предпочитане ножица - твърде тъпият предмет може да смаже издънката и да повреди храста. Винаги правете разреза на половин сантиметър над отвора. Поливайте розите рядко, но обилно - не забравяйте, че честотата трябва да се съобразява с условията.
Използвайте дъждовна или престояла вода, за да поливате розите - избягвайте обикновена чешмяна вода (може да е прекалено твърда за тях).

Домашни естествени торове. Розите ще цъфтят още по-красиво

За да цъфтят красиво розовите храсти, освен с готови торове, можете да си помогнете и с домашни методи, които ще направят растенията още по-красиви. Един от малко познатите, но много ефективни начини за насърчаване на цъфтежа на розите е да заровите бананова кора под храста. Оказва се, че съдържащите се в бананите калий и фосфор значително обогатяват почвата с тези ценни съставки.

Банановите кори трябва да се поставят в земята около храстите на дълбочина 5-10 см. Летните температури благоприятстват разлагането им, благодарение на което цветята се презареждат доста бързо. Бананите също помагат за възпиране на вредителите по розите, като листни въшки.



Ако се притеснявате, че банановите кори могат да бъдат изровени от животни, изсушете остатъците от банани във фурната, след това ги смелете или натрошете на малки парчета и смесете с почвата.

Друг страхотен метод за буйни розови храсти е трикът с използването на чаени листа и утайка. Залейте ги с вода, оставете за няколко часа и полейте храстите с получената смес. Не забравяйте да не ги подслаждате.

Четете още: Като сладкото на баба: как да пастьоризираш конфитюр във фурната