Автор
Ева Григорова

Ето как да освежите дома си за една наистина ползотворна година

В началото на всяка нова година повечето от нас се съсредоточават върху обещания свързани със здравето, пътувания и отслабване. Така домовете ни остават на заден план, но един от важните уроци, които научихме през изминалите две години е, че те всъщност са продължение на самите нас и имат изключително голямо влияние върху начина, по който се чувстваме. Апартаментите ни всъщност имат нужда от годишен преглед, точно както автомобилите ни.

Идеята на краткия и практичен план, който ще ви предложи днес е да си дадете сметка какво работи, какво не и как да подобрите пространството, което обитавате, през идната година.



Стъпка 1: Направете си тур на собствения си дом

Опитайте се да разгледате дома си от гледна точка на човек, който го вижда за първи път. Огледайте внимателно входната врата, влезте вътре и започнете да оглеждате всичко внимателно. Разгледайте дома си през очите на нов приятел, който каните за първи път. Какъв е домът ви - приветлив, хаотичен, подреден, разхвърлян? Какво ви кара да мислите така? Ако видите неща, които не ви допадат, задължително си ги запишете.

Подсъзнателно домовете ни ни влияят, но често забравяме за този важен фактор. Ако започнете деня си в подреден и спокоен дом, то той ще бъде такъв. Ако пък го стартирате в хаос, очаквайте напрежение в ежедневието си. Първата стъпка ще ви покаже дали домът ви съответства на начина, по който искате да живеете.

Стъпка 2: Анализирайте промените от последните две години

Животът в условия на пандемия ни накара да забравим за какво всъщност служат домовете ни - място на което да си почиваме, да се чувстваме сигурни и релаксирани. За съжаление обаче последните две години превърнаха апартаментите ни в офис, класна стая и дори фитнес. Разгледайте дома си и се замислете къде в него има твърде много напрежение и кои части от него изпълняват твърде много функции. Ако например работите хоум офис все още, може би е добра идея да си обособите бюро, а не да използвате масата за хранене?



Стъпка 3: Направете си списък

Вече имате ценни наблюдения над дома си и е време да направите списък, чрез който да го подобрите. Запишете нещата, които трябва да се подредят, да бъдат подменени или ремонтирани. Направете такъв списък за всяка стая, започвайки от малките неща и завършвайки с големите. Например в кухнята може би трябва да смените кърпите, да подмените счупените чаши, да изхвърлите надраната тава за печене и да ремонтирате хладилника.

След това, ако е възможно, направете набързо лесните неща - сменете изгорелите крушки, изчистете фурната или пък изхвърлете счупените си домакински уреди. Това ще ви даде чудесен старт, който ще ви мотивира да продължите напред.

Ако ви се налага да се заемете с по-сериозен ремонт, отделете време, за да го планирате през годината - да откриете вдъхновение, да намерите правилните майстори и да съберете достатъчно средства.



Стъпка 4: Направете дома си устойчив

Замислете се какви са начините през 2022-ра година да изхвърляте по-малко боклук, да рециклирате отпадъците си и да използвате по-малко химия. Бихте могли например да употребявате салфетки от плат вместо хартиени, да събирате разделно боклука си и да започнете да си приготвяте сами голяма част от почистващите препарати, които употребявате.