Автор
Теодор Муховски

Каква жена си ти, ако не знаеш как да переш мръсни чорапи: топ трикове, които ще ви улеснят

Чорапите, особено белите и детските чорапи, са част от облеклото, която се замърсява изключително бързи и лесно. Силно замърсените, износени чорапи се перат трудно, но за щастие има начини да възстановите свежестта и цвета им.

Как да изперете чорапите, за да запазите вида им като нови?



Съществува прост домашен трик, с който можете да изперете дори много мръсни и износени чорапи. Можете да използваме безценната сода за хляб, която си заслужава да имате не само в кухнята, но и в банята или пералнята. Содата за хляб е известна със своите почистващи, дезинфекциращи, антибактериални и избелващи свойства - затова е чудесна за силно замърсени чорапи.

За да премахнете мръсотията от чорапите си, просто изсипете една супена лъжица сода за хляб в купа и добавете малко вода. Втрийте добре тази паста в чорапите и след няколко минути ги поставете във водата и ги оставете така за няколко часа. Накрая сложете чорапите в пералната машина и ги изперете както обикновено.



Как да изперем чорапите на детето си?

Прането на детски чорапи може да бъде предизвикателство, тъй като малките деца с нетърпение изследват света, без да обръщат внимание на липсата на обувки. В резултат на това тази част от детското облекло се пере изключително често и бързо се поврежда от силните перилни препарати.
За прането на детските дрехи трябва да използваме нежни, екологични прахове и течности или да използваме прости, естествени методи, добре познати на нашите баби.

Един от начините за почистване на мръсни детски чорапи е да се приложи лимонов сок и оцет.
Първо накиснете мръсните чорапи в купа с гореща вода и сока на цял лимон. Можете да добавите и няколко резена от плода.
Дръжте чорапите по този начин за около 40 минути, до един час, след което ги хвърлете в пералнята и ги изперете както обикновено. Добра идея е също така да добавите чаша оцет и сока на половин лимон в барабана на пералната машина.



Как да изперем цветни чорапи?

Съществува прост начин за почистване на силно замърсени цветни чорапи без риск от избелване.
За целта изсипете течност за пране в барабана на пералната машина или избършете чорапите на ръка в топла вода със сив сапун.

Как да възстановим белотата на чорапите?

Силно замърсените бели чорапи, от друга страна, могат да се изчистят отлично с аспирин.
Смачкайте 6 таблетки от лекарството и ги смесете със студена вода. След това чорапите трябва да се накиснат за около 40 минути до един час в разтвора и след като се накиснат, да се изперат в пералнята както обикновено.

Четете още: Трикове, с които мързеливите домакини могат да изгладят дрехите без ютия