Автор
Теодор Муховски

Какво да направите, когато орхидеята не иска да цъфти

Орхидеите са красиви цветя, които се радват на много фенове. Те са изключително деликатни. За да можете дълго време да радвате на красивите им цветове, трябва да се грижите правилно за тях.

Ключът към грижата за орхидеите е поливането. Това действие трябва да се прави не само редовно, но и по специален начин.

Как да разберете дали една орхидея се нуждае от вода?

Модата на орхидеите е от няколко години насам. За да изглежда цветето красиво, трябва да се грижите за него правилно.
Основната процедура в грижата за орхидеята е нейното поливане. Има няколко правила, които трябва да имате предвид, когато поливате растение.



Колко често да поливате орхидеята?

Орхидеята е украсена с цветчета, които могат да покрият стъблата ѝ няколко месеца в годината. За да се случи това обаче, трябва да се създадат условия за растението, близки до тези, в които расте в естествената си среда. Така че ще са ви необходими влага и топлина.

Поливайте орхидеята, когато почвата в саксията е много суха

За да проверите състоянието ѝ, просто пъхнете пръста си в саксията: ако усетите студ и влага, можете да изчакате още няколко дни, преди да поливате. Най-често орхидеята се полива веднъж седмично (по-рядко през зимата).

Как да разберете дали орхидеята е суха? Обърнете внимание на корените ѝ

Цветът на корените също ще ни каже много за състоянието на хидратация на орхидеята: бялото означава, че субстратът, в който расте цветето, е твърде сух. Тъмните, от друга страна, може да показват преливане. Корените на здравата орхидея трябва да са зеленикави.



Как да поливате орхидеята

Поливането на орхидеятата е рядко, но обилно. Някои препоръчват растението да се полива, докато водата прелее. Други пък съветват да не поливате орхидеята по класическия начин, изливайки вода от лейка на земята, а потапяйки саксията във водна баня за около половин час.

Независимо от използваната техника, накисването на листата, особено на листните розетки, трябва да се избягва.



Какво да направите, когато орхидеята не иска да цъфти

Орхидеята може да се полива с чешмяна вода, но това не е най-добрият "препарат" за напояване на растенията. Цветята се обслужват много по-добре от мека дъждовна вода при стайна температура. Орхидеите могат да бъдат подсилени няколко пъти в годината с помощта на торове, посветени на този сорт растения. Можете също да посегнете към домашни средства. Един прост и естествен тор е водата от сварен ориз, в която се съдържат желязо, магнезий и фосфор.

Следвайки тези съвети, вашата орхидея ще е винаги свежа, красива и цъфтяща!

Четете още: Защо трябва да поставяте мокра кърпичка в пералнята