Колко често трябва да перете спалното бельо - отговорът ще ви изненада

12 март 2023 | 08:28
81490
3
Снимки: Unsplash, Pixabay
3

Тъй като прекарваме в леглото си около 8 часа и повече часа, поддържането на чистотата на спалното бельо е също толкова важно, колкото и неговото качество. Те се нуждаят от същото количество грижи както и дрехите ни.

Сега ще разберете колко често трябва да перете чаршафите и калъфките за възглавници, за да ги поддържате чисти и здрави.

Статистически погледнато, по-голямата част от населението на нашия свят сменя спалното си бельо веднъж на 1-2 месеца. Това показва, че хората дори не предполагат колко бързо се замърсяват чаршафите и калъфките за възглавници и колко опасно може да бъде това.

бельо

Не забравяйте, че застоялото спално бельо е благоприятна среда за размножаване на бактерии.
Телата ни преминават през много процеси, докато спим, поради което леглото често е замърсено с груби частици от кожата, косми, пот и слюнка.

Освен това прахът и козината от домашни любимци постоянно се отлагат върху спалното бельо, а ако ядете преди лягане в леглото, трохите също попадат върху чаршафите. Всичко това предизвиква появата на вредни бактерии, гъбички и вируси, които могат да засегнат кожата или имунната ви система.

бельо

Научно доказано е, че в нашето спално бельо живеят прахови акари, които причиняват алергии и инфекции. Всички ние ги имаме в леглата си, но редовното пране помага за намаляване на броя на тези организми.

Всъщност е почти невъзможно да се разбере с просто око дали спалното бельо е чисто, затова много хора отлагат прането с месеци. Но това е голяма грешка! 


Според редица експерти трябва да перете спалното си бельо веднъж седмично, но по-добре дори по-често.
За да се отървете от праховите акари, е добре да използвате гореща вода, с температура не по-малко от 60 градуса. Препоръчително е да гладите спалното бельо след изпиране - това ще убие повечето микроби, с вероятност до 90%.

бельо

През лятото и по време на заболяване спалното бельо трябва да се сменя на всеки два дни. Веднъж на сезон е по-добре да занесете спалното бельо на химическо чистене.
Възглавниците и одеялата могат да се перат самостоятелно веднъж на шест месеца - след това трябва да ги изсушите на чист въздух и на горещо слънце. Експертите също така съветват да подновявате възглавниците, одеялата и матраците си веднъж на всеки пет години.

Още няколко малки съвета за поддържане на чистотата на спалното бельо: не си лягайте с мокра глава, оправяйте леглото си, преди да отидете на работа и си купете няколко комплекта бельо. По този начин мястото, където спите, ще бъде винаги чисто и спретнато, а болестите ще бягат далеч от вас.Четете още: Лекари ни учат как да се къпем - ето какво не знаем

Още по темата

Коментари

3
  16 март 2023 | 22:27 отговор
 

 
2
  16 март 2023 | 22:27 отговор
 

 
1
  13 март 2023 | 01:10 отговор
 

ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ СПЕЙСТОВЕТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПРОСТО ДА СЕ СЪЗТЕЗАВАТЕ С ДРУГИ ХОРА С РЕАЛНИ СПОРТИ ИГРАЧИ И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ ПАРИЧНА НАГРАДА ДОКАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО НА ДНЛ ФЕНТЪЗИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Е ПОЧТИ 46999 ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

 

Добави Коментар

Най-четени