Автор
Теодор Муховски

Колко често трябва да перете спалното бельо - отговорът ще ви изненада

Тъй като прекарваме в леглото си около 8 часа и повече часа, поддържането на чистотата на спалното бельо е също толкова важно, колкото и неговото качество. Те се нуждаят от същото количество грижи както и дрехите ни.

Сега ще разберете колко често трябва да перете чаршафите и калъфките за възглавници, за да ги поддържате чисти и здрави.

Статистически погледнато, по-голямата част от населението на нашия свят сменя спалното си бельо веднъж на 1-2 месеца. Това показва, че хората дори не предполагат колко бързо се замърсяват чаршафите и калъфките за възглавници и колко опасно може да бъде това.

Не забравяйте, че застоялото спално бельо е благоприятна среда за размножаване на бактерии.
Телата ни преминават през много процеси, докато спим, поради което леглото често е замърсено с груби частици от кожата, косми, пот и слюнка.

Освен това прахът и козината от домашни любимци постоянно се отлагат върху спалното бельо, а ако ядете преди лягане в леглото, трохите също попадат върху чаршафите. Всичко това предизвиква появата на вредни бактерии, гъбички и вируси, които могат да засегнат кожата или имунната ви система.



Научно доказано е, че в нашето спално бельо живеят прахови акари, които причиняват алергии и инфекции. Всички ние ги имаме в леглата си, но редовното пране помага за намаляване на броя на тези организми.

Всъщност е почти невъзможно да се разбере с просто око дали спалното бельо е чисто, затова много хора отлагат прането с месеци. Но това е голяма грешка!
Според редица експерти трябва да перете спалното си бельо веднъж седмично, но по-добре дори по-често.
За да се отървете от праховите акари, е добре да използвате гореща вода, с температура не по-малко от 60 градуса. Препоръчително е да гладите спалното бельо след изпиране - това ще убие повечето микроби, с вероятност до 90%.



През лятото и по време на заболяване спалното бельо трябва да се сменя на всеки два дни. Веднъж на сезон е по-добре да занесете спалното бельо на химическо чистене.
Възглавниците и одеялата могат да се перат самостоятелно веднъж на шест месеца - след това трябва да ги изсушите на чист въздух и на горещо слънце. Експертите също така съветват да подновявате възглавниците, одеялата и матраците си веднъж на всеки пет години.

Още няколко малки съвета за поддържане на чистотата на спалното бельо: не си лягайте с мокра глава, оправяйте леглото си, преди да отидете на работа и си купете няколко комплекта бельо. По този начин мястото, където спите, ще бъде винаги чисто и спретнато, а болестите ще бягат далеч от вас.



Четете още: Лекари ни учат как да се къпем - ето какво не знаем