Автор
Теодор Муховски

Лекари ни учат как да се къпем - ето какво не знаем

Къпането във ваната или взимането на душ несъмнено е неразделна част от ежедневието на всеки човек. Някои предпочитат първия вариант, други втория. Дискусията за това кой е най-добрият се води от дълго време. Този път думата решиха да вземат експертите. Ето най-честата грешка, която допускаме, когато се къпем.

Много хора избират да си вземат душ след работа, който едновременно ги стимулира и ги кара да релаксират след тежък ден.



Какво е мнението на дерматолозите за къпането във вана?

Както ваните, така и душовете имат своите плюсове и минуси. Експертите обаче решиха да обърнат внимание на грешките, допускани по време на къпане, и обясниха защо миенето на тялото във ваната е грешка.

Дерматологът Самер Джабер от Washington Square Dermatology коментира въпроса.



„Ваните могат да изсушават, защото сте склонни да стоите в тях по-дълго, отколкото под душа, и колкото по-дълго кожата ви е разкисната, толкова повече се изсушава".

Д-р Joshua Zeichner Джошуа Зеичнер от дерматологичната болница Mount Sinai в Ню Йорк също изрази мнение по този въпрос.

"Особено ако сте потни или мръсни, душът може би е по-добър вариант. Той ви предпазва от киснене във вана, пълна със замърсена вода, вследствие на вашето замърсено тяло".

Също така си струва да обърнете внимание на температурата на водата както в душа, така и във ваната. Не трябва да бъде твърде висока, защото това може да окаже отрицателен ефект върху кожата, да доведе до възпаление и да наруши естествената ѝ защитна бариера.



Къпането под душа също предлага различни възможности – първата здравословна полза, която следва да споменем е интензивността. Тоест душът може да предложи моментно, бързо облекчение на стресовите фактори натрупани в тялото. Когато имат и душ-глава с масажни функции можете много бързо да облекчите напрежението в мускулите и ставите, и да се почувствате по-добре.

Горещият душ има добро приложение срещу настинки, освен това горещата вода облекчава тревожността и бързо отмива натрупаното в тялото напрежение.



Четете още: Защо трябва да натриете ваната с грейпфрут и да перете дрехите си в сода: 5 трика за домакинята