Преди да пристъпите към избора на цветове и обзавеждането на дома си, добре помислете кои тонове ще отговарят най-добре на настроението и темперамента ви.

Цветовите палитри в едно жилище говорят много за характера и темперамента на хората, които живеят в него.

Все пак това е вашият дом, в който се прибирате след тежък работен ден и където искате спокойствие, уединение и комфорт.

Ще се спрем на няколко цветови решения. Може би в тях ще откриете вашата лична палитра от цветове.

Жълто

Нюансите на жълтото превръщат дома ви в топло жилище, изпълнено с много светлина и уют.

Този цвят определено е лесен за комбиниране с почти всички останали цветове. Например жълти стени, съчетани с мебели в кафяво и бежово, създават топлина и усещане за ред и сигурност, а комбинацията с зелен цвят създава – свежа атмосфера и усещане за близост с природата.

Червено

Червеният цвят е единственият, който предизвиква най-много психологически асоциации – страст, смелост, драматизъм, любов, гняв, но и същевременно в най-голяма степен поставя аристократичен акцент в атмосферата на дома. Затова добре помислете каква натура сте преди да прибегнете до използването на този цвят в дома си.

Бяло

Белият цвят винаги ще си остане модерен, защото е най-универсалният и носи в себе си чистота, спокойствие и уют. Няколко цветни акцента например завеси, възглавници или килим в страстно червено, ще дадат желания колорит и завършек на интериора в спалнята. Бялото стои добре и изискано в дневната и трапезарията на дома.

Един съвет: белият цвят е добро решение и за по-малките помещения, тъй като то създава визуална представа за повече пространство.

Синьо

Различните нюанси на синьото винаги ще останат класически и популярни. Това е така защото по-светлите тонове действат успокоително, докато наситеното синьо носи в себе си духът на колониалната епоха.

Ако съчетаете правилно синия цвят например с бяло и мебели махагон, ще се радвате на модерен интериор с деликатна препратка към класиката.

Лилаво

Както всеки цвят, така и лилавият има богата гама от нюанси – от светъл цвят люляк до пурпурен и наситен цвят на добре узряло грозде. Този цвят се съчетава добре с бяло и евентуално с черно

Лилавото е специфичен цвят с много свойствен характер. Комбинацията му с други цветове трябва добре да се обмисли.

Кафяво

Това е топъл и спокоен цвят. Подходящ е, за да създаде спокойствие, топлина и уют в дома си. Кафявото се съчетава прекрасно с жълто, зелено и бяло.

Розово

Когато заговорим за интериор в розово на преден план ни изплува момичешка детска стая в приятни розово-цикламени цветове. Което не на всеки се харесва. За шик ефект в дневната, спокойно можете да добавите и тъмно кафяв акцент към розовото, съчетан умело със зелено и бежово.