Автор
Теодор Муховски

Необичайни приложения на алуминиево фолио. Ето защо е по-добре да не завивате сандвичи с него

Алуминиевото фолио го има в почти всяка кухня. Много хора го използват при готвене на месо или зеленчуци. То обаче има много повече приложения. Оказва се, че едва ли някой е чувал за необичайните му употреби. Нека да проверим за какво още може да се използва у дома.

Алуминиевото фолио е необходимо за приготвянето на ястия на фурна и е подходящо при готвене на месо, риба и зеленчуци. Освен това, благодарение на него, можете да съхранявате храна в хладилника и да сте сигурни, че храната не се умирисва на други продукти.
Когато използвате фолио, си струва да запомните, че то има две страни - гланц и мат. Гланцът има свойството да затопля. Затова просто увийте съда откъм лъскавата му страна, за да сте сигурни, че няма да изстине прекалено бързо. Тази страна се препоръчва и за готвене на скара и на фурна.

Матовата страна на алуминиевото фолио е полезна при съхранение на храна в хладилника. Благодарение на него се ограничава достъпа на топлина и се удължава свежестта на ястието.



Защо е по-добре да не увивате сандвичите си в алуминиево фолио?

Много хора, когато приготвят сандвичи за работа, училище или за по-дълго пътуване, не могат да си представят да не ги увият в алуминиево фолио. Все повече обаче се чуват гласове, които казват да не го правят. Това се дължи на факта, че алуминият във фолиото след известно време преминава в храната.

Тялото ни е в състояние да отдели малки количества алуминий чрез урината. Всичко това води до много заболявания - болестта на Алезхаймер и остеопороза. В допълнение, имунната система може да пострада, както и червата и панкреаса.

Струва си да се подчертае, че алуминиевото фолио не трябва да се използва за съхранение на кисели храни. То не бива да има контакт с цитруси, кисело зеле и кисели краставички. Освен това в никакъв случай не използвайте алуминиевото фолио за затопляне на храна в микровълновата фурна и избягвайте да покривате с него храна в метална купа.



Необичайни приложения на алуминиево фолио

Не може да се отрече, че алуминиевото фолио е станало част от всекидневието ни. То има много повече приложения от споменатите по-горе.

На първо място, може да се използва за заточване на ножици. Просто изрежете няколко листа фолио с тях и е готово.

Освен това след лятно печене на барбекю фолиото е идеален способ за почистване на скарата.

Алуминиевото фолио, навито на топка, се превръща в ефективен инструмент за премахване на всякакви замърсявания и изгаряния. Ако го търкате върху скарата за няколко минути, тя ще стане като нова. Ще бъде полезно и при търкане на мръсни тенджери и фурна, както и на ютии.

Алуминиевото фолио също се използва охотно от дами, които самостоятелно извършват хибридно оформяне на ноктите у дома. Полезно е и при отстраняване на боя. Дамите увиват ноктите си в памучен тампон, напоен с ацетон и след това го закрепват с алуминиево фолио. Благодарение на това те могат да бъдат сигурни, че течността е в контакт с хибрида и я разтваря ефективно.

Много хора използват алуминиево фолио при гладене. Достатъчно е да покриете дъската с него и след това да поставите покривало върху слоя фолио. Оказва се, че така е много по-лесно да се отървете от всякакви гънки на дрехите. Това е така, защото фолиото е в състояние да отразява топлината и по този начин да накара тъканите да се нагряват по-бързо.

В допълнение, алуминиевото фолио може да се използва за лесна защита на хладилника от замърсяване. Достатъчно е да застелете рафтовете с него. Когато даден продукт се разлее, просто е необходимо да смените фолиото с ново.

За да се отървете от утайката от сребърни бижута или други предмети от сребро, си струва да използвате алуминиево фолио. Покрийте с него стъклен съд, след което изсипете предварително приготвения разтвор на базата на един литър вода и пет чаени лъжички сол. Следващата стъпка е да поставите сребърните предмети и да ги оставите в разтвора, докато изстине напълно. Неестетичният цвят ще започне да се утаява върху фолиото и среброто ще изглежда като ново.

Освен това си струва да се има предвид, че алуминиевото фолио може да се справи дори с ръждата. Натриването на ръждясал предмет с него е лесен начин да се отървете от този остатък. Фолиото също ще помогне в борбата със статиката в дрехите. Просто хвърлете навито топче алуминиево фолио в барабана на пералнята с прането.

През отоплителния сезон все повече хора се отказват от радиаторните мрежи в магазините и използват алуминиево фолио. Топлината, излъчвана от радиаторите, се насочва към стените и се абсорбира от тях. Благодарение на фолиото, поставено зад нагревателя, можете да отразявате топлината и да я насочвате към вътрешността на помещението.

Четете още: Как да оптимизираме дома си и да го направим по-устойчив още сега