Опитен майстор ми каза какво да сложа върху пода, за да спре да скърца

Въпреки че много хора свързват специфичния звук от скърцащия под с положително усещане и някакво свое очарование, тези, които са принудени да живеят с него всеки ден, добре знаят, че той може да направи живота им неприятен. За щастие има прости начини, с които да отстраните този проблем. Ето как да се справите със скърцащия под.

Защо подът скърца?

Смята се, че проблемът със скърцането се отнася предимно за стари подове, които не са сменяни от години, но това не е вярно. Не само овехтелите подове скърцат, това може да се отнася и за напълно нов под - в този случай причината за това обикновено е лош монтаж, а именно:



- дефектно подреждане на пода - панелите или дървените плоскости трябва да се поставят върху правилно подготвена, почистена, нивелирана повърхност и идеално съчетана основа с подходяща дебелина. Най-малката грешка в това отношение може да доведе до скърцане на пода в бъдеще;

- повреда и недобре направена дилатация – скърцането може да е причинено от твърде хлабаво или стегнато подреждане на дъските или панелите и тяхното увреждане, особено на фугите. Лошо направената дилатация на стените, т.е. празнината, образувана между две съседни сгради, води до това, че подът няма място може да проскърца в бъдеще;

- лошо качество на продукта и неправилно съхранение на дъските - не всеки знае, че както подовите панели, така и дървените дъски трябва да бъдат аклиматизирани (поне за два дни) в помещението, където ще бъдат поставени.

Как да заглушите скърцащия под? Ето най-добрите домашни средства

Скърцащият под не е проблем, с който трябва да се примирим и да свикнем с неприятните звуци – има прости домашни средства, които да ни помогнат да премахнем скърцането.



Ако у дома имате стар, скърцащ паркет или ламинат, проблемът обикновено е, че той просто е разхлабен. В този случай е достатъчно да го заковете с тънки пирончета. Добър начин за звукоизолация както на този тип под, така и на панели или дървени плоскости е също така да се изсипе талк в пролуките между подовите елементи - след това трябва внимателно да ги чукнете.

Всички видове скърцащи подове могат да станат по-безшумни, като се покрият с по-дебели килими. Със сигурност можете да си купите красив килим, който да пасне на всеки интериор.

Как да поправите скърцащ под?

Ако простите домашни средства не сработят и искате да се отървете от проблема веднъж завинаги, можете да опитате да поправите скърцащия под. За това си струва да използвате силиконово масло. Маслото трябва да се инжектира между дъските или панелите и след това да започнете енергично да се разхождате из къщата, за да разпределите равномерно продукта. Нужно е да повторите тази операция, докато скърцането спре напълно.

Ако искате трайно да се отървете от скърцането, просто премахнете подовете, поправете подовата настилка и я положете отново. За да подсилите ефекта, можете да използвате и звукоизолиращи рогозки.



Скърцащ дървен под. Какво да направите, за да предотвратите скърцането на дъските?

Красивият дървен под е украшение за всеки интериор, без значение на колко години е. Нищо чудно, че когато започне да старее и скърца, ние искаме да решим проблема, без да компрометираме дъските. За щастие има начини безопасно да заглушим скърцащото дърво.

Доказан и безопасен начин дървото да премахне проблема със скърцането е нанасянето на акрил върху пукнатините. За да разпределите продукта добре, е препоръчително да се разхождате енергично из къщата или апартамента за около 30 минути.

Добър и ефективен метод е и използването на шайби, т.е. тънки парчета дърво, поставени между гредите и пода, и винтове, монтирани под ъгъл, за да фиксират гредореда към пода. Освен това си струва да запълните празнините между гредата и основата с лепило за дърво. Тези методи ефективно ще укрепят пукнатините, предотвратявайки скърцането.

Четете още: 3-те предмета у дома, които съсипват здравето ви