Автор
Теодор Муховски

Опитните домакини никога не изхвърлят картонената кутия за яйца

Празните кутии за яйца най-често попадат в кофата за боклук. Това е голяма грешка. Хартиената кутия може да получи втори живот благодарение на няколко скрити функции.

Оказва се, че тя може да се използва за много неща в кухнята.
Яйцата, които купуваме, обикновено са защитени с хартиена опаковка. Предназначението ѝ е да предпазва черупките от счупване - тя абсорбира ударите, а също така поддържа подходящи условия за съхранение на крехък продукт като яйцето. Типичната кора за яйца има специални кухини, по една за всяко яйце.
Интересен факт: преди да се използват корите, яйцата са се пренасяли в кошнички. Това не е било най-добрата идея, тъй като те често се чупели по време на движение. Първата хартиена кора е създадена от Джоузеф Койл в Канада през 1911 г.



Най-често, когато яйцата се изваждат, празната опаковка се озовава в кошчето за боклук. Оказва се, че кутията може да получи втори живот благодарение на няколко функции, за които малко хора знаят. Нужна е само щипка креативност и кората може да намери приложение в кухнята.
Ако искаме да дадем още един шанс на кутиите за яйца, първата стъпка трябва да бъде дезинфекцията. Това е важно, тъй като повърхността на яйцата, съхранявани в опаковката, може да приюти бактерии, причиняващи отрова.
Кората за яйца върши страхотна работа за съхранение на плодове, особено на цитрусови. Някои от тях мухлясват, затова е добре да покриете опаковката за яйца със салфетка и да поставяте плодовете само върху опаковката. Това ще ги запази свежи за по-дълго време.



Как да използваме картонена опаковка за яйца?

Картонената кутия за яйца е също така добро място за съхранение на различни кухненски прибори и друго оборудване. Можете да поставите в нея инструменти за декорация на торти или за шиене.

Картонената кутия за яйца може да се използва и като... малка градина. Това е така благодарение на отделенията, които позволяват да отглеждате малки растения или билки. Просто изсипете малко почва във всеки от отворите, поставете семената и изчакайте да покълнат. Мини градината в кората ще бъде красива декорация. Като говорим за декорации, картонената кутия може да служи и като доста оригинален контейнер за бижута. Благодарение на гореспоменатите отделения ще ви бъде много по-лесно да се ориентирате в безпорядъка от верижки, пръстени или обеци. По този начин ще забравите за безпорядъка сред любимите си дрънкулки. Кутията за яйца може да се използва и като контейнер за съхранение на коледната ви украса.



Звукоизолира ли картонената кутия за яйца?

Кутиите за яйца понякога служат и като по-евтин заместител на акустичните панели, въпреки че всъщност имат много по-нисък и не много равномерен коефициент на звукопоглъщане. За звукоизолиране на стаи с картонени опаковки за яйца можем да чуем в справочници или филми. Въпреки че това изглежда ефектно, то с нищо не подобрява изолацията и звукоизолацията на помещението.



Четете още: Хитрите домакини започнаха да поставят портокалова кора в миялната машина