Автор
Теодор Муховски

Опитните домакини знаят как да изгонят мишките, без да ги убиват

За съжаление раят на мишките често пъти са нашите килери, хамбари, къщи или складове.

Не обичаме да споделяме запасите си с мишки, затова търсим начини да се отървем от тях. Не винаги трябва да прибягваме веднага до убийствени методи, струва си първо да се опитаме да обезсърчим натрапниците.
Как да изплашим мишките? Ето някои най-добри практики.



Пеене на мишката или възпиране с ултразвук

Научните изследвания доказват, че мишките пеят. Мъжките привличат женските с песните си. Защото мишките пеят с ултразвук. Същият принцип се използва и от електронните плашила. Този тип репеленти издават звуци, които ние не чуваме, но за гризачите са сигнал за опасност. Ултразвуците, излъчвани от гризачи в ситуация на страх, агресия или агония, се използват за възпиране на мишки. Вредителят чува такъв звук и го възприема като сигнал, че друг индивид е в опасност, така че инстинктивно ще се опита да избяга от мястото, където животът му може да е в опасност. Затова отговорът на въпроса "как да се изплашат мишките" е: с ултразвук.

Не само ултразвукът е отговорът на въпроса как да изплашим мишките, но и тихите звуци, издавани от естествените врагове на нашите неканени гости, могат да бъдат ефективни за изгонването им от къщата, килера или килията. Звуци, имитиращи пълзящи котки или пляскане на крила на прилепи, работят доста добре в този случай.



Някои хора, които не искат да харчат пари за електронни средства за възпиране, изтеглят готови компилации от звуци от Интернет. Можете да опитате този метод, но имайте предвид, че високоговорителите на мобилен телефон или лаптоп могат да изкривят звука, правейки тези методи за домашни мишки неефективни.

Друг метод за да се отървем от малките досадници е да ги накараме да помиришат мента. Гризачите имат изключително чувствителна миризма и се оказва, че етеричните масла, съдържащи се в ментата, са изключително неприятни за тях. Достатъчно е да натрошите няколко листа от билката и да ги поставите наблизо, най-добре в гнездото на мишката. От това натрапниците бягат надалеч.

Имайте предвид, че миризмата на мента ще отслабне с течение на времето, така че за да бъде ефективно това домашно лекарство за мишки, не забравяйте редовно да заменяте листата с пресни, за да сте сигурни, че мишките ще забравят пътя си към дома завинаги.



Домашните средства за мишки не са само мента. Друга миризма, която гризачите не понасят, е лавандулата. Така че, ако искаме да се отървем от мишките от дома си, струва си да аранжираме букети с тези цветя в него. Методът ще бъде още по-ефективен, ако намерим мише гнездо и сложим в него връзка лавандула.

Можем да използваме същите средства, които използваме, за да се отървем от молците по дрехите, т.е. да купим лавандулови висулки или торбички с растение и да ги разпръснем в гнездата.

Домашни средства за мишки: оцет

Как можем да се отървем от мишките у дома, ако нямаме на разположение мента или лавандула? Оказва се, че подобно на плодовите мухи и гълъбите – гризачите също мразят миризмата на оцет. Така че можете да напоите парче плат с оцет или да поставите купа с тази течност в гнездото на мишката. Имайте предвид, че миризмата на оцета бързо се изпарява, така че е добре да го сменяте няколко пъти.

Котка



Въпреки че може да е клише, струва си да добавим, че присъствието на котка в къщата е ефективен начин да изплашите мишките. Дори ако домашният любимец е доста мързелив и не желае да ловува, самото му присъствие: миризмата на котка, усетена от мишки, и мекият звук на лапите ѝ, може да са достатъчна причина, поради която мишката предпочита да избере мазето или плевнята на съседа, вместо да рискува да умре в устата на котето.

Куче

Всеки знае, че котките са естествен враг на мишките, но и кучетата също могат ефективно да ловуват гризачите. Сред породите, които са особено добри в лова на мишки са: дакел, немски пинчер и териер. Присъствието на куче ще бъде заплаха за живота на натрапниците и ще ги прогони надалече.

Алуминиево фолио

Очевидно алуминиевото фолио също е ефективно домашно средство за плашене на мишки от къщата. Използването на този метод е много ефективен, просто трябва да разпръснете парчета алуминиево фолио в различни части на къщата. Той ще проработи, защото вероятно шумоленето, което фолиото издава, когато върху него стои мишка, е изключително неприятно за гризача. Има и теории, че цветът на алуминиевото фолио също дразни малките натрапници.


Четете още: Той премахва всички петна у дома - няма мръсотия, която да устои на неговата сила