Автор
Теодор Муховски

Прости трикове за удължаване на живота на зюмбюла

Пъстрите растения със сигурност придават колорит на интериора у дома, който скоро ще се изпълни с приятен пролетен аромат. Как да накарате зюмбюлите да цъфтят по-дълго? Това не е сложно, трябва само да опитате един прост трик.


Зюмбюлите са едни от най-цветните луковични цветя. Това се дължи на пищните им цветове, включително синьо и червено, и на интензивния им аромат. Съществуват почти 100 разновидности на тези цветя.



Сортове зюмбюли

Зюмбюлите се разделят на римски, холандски, миниатюрни и многоцветни.
Холандският сорт е най-популярен. Той се характеризира с наситени цветове и гъсти съцветия. Растенията цъфтят през март, а процесът продължава около средата на май. Височината им може да достигне до 30 сантиметра.

Кой зюмбюл си заслужава да купите?



Струва си да се огледате за екземпляр, който все още не е напълно развит. По този начин пъпките му постепенно ще придобият цвят и ще се отворят.
Стъблото на съцветието със сигурност ще има нужда от опора, затова малка саксия може да се постави в малко по-голям корпус и след това да се посипе с торф или да се покрие с мъх.

Колко дълго цъфти зюмбюлът?

Зюмбюлът цъфти веднъж годишно, а продължителността на цъфтежа зависи от температурата в помещението. За растението е по-добре, ако вътре е по-хладно.
Ето защо верандата също би била идеално място за излагането му. Зюмбюлът предпочита места, където температурата не надвишава 20 градуса.
Ако не разполагате с такива места, можете да поставите зюмбюла до прозореца на балкона или на перваза на прозореца, където няма радиатор. Достатъчната слънчева светлина също ще допринесе за по-дългия живот на растението.



Поливане на зюмбюла

Той трябва да е постоянно влажен - поливайте растението, докато има зелени листа. Ако допуснете почвата да стане леко суха, растението бързо ще прецъфти.
Затова поливайте цветето редовно, веднъж седмично. Правете това по такъв начин, че да не намокрите луковиците и листата му. Те не обичат това, а прекалената влага ще доведе до загниването им.

Втори живот на зюмбюла

Ако саксийният зюмбюл вече цъфти, отрежете съцветието, но оставете листата и стъблото.
Преместете разсада на хладно място и го поливайте от време на време. Когато останалите части повехнат, ги отстранете и извадете луковицата от земята.
Следваща стъпка: изсушете луковицата. Поставете я в хартиена торбичка и я оставете на тъмно и проветриво място.
Този процес трябва да продължи до есента. Засадете луковицата в градината през октомври. Тя трябва да бъде в яма, чиято дълбочина ще бъде равна на височината на луковицата, умножена по три.
Ако не разполагате с градина, съхранявайте растението на балкон или на перваза на прозореца отвън.

Четете още: Защо все повече хора слагат тоалетна хартия в хладилника?