Автор
Весела Георгиева

Ще се изненадате: ето колко често трябва да перем дрехите си

Всеки от нас обича да ухае приятно. И да носи дрехи, които ще бъдат добри към кожата, тялото и здравето му.

Обикновено дрехите отиват в пералнята, когато сме ги носили един, два пъти или когато усетим, че имат някаква миризма.

Има ли обаче срок, време, за което трябва да изперем дадена дреха? От една страна, ако не перем достатъчно често нещата, рискуваме да се сдобием с кожни проблеми. От друга - ако перем често, рискуваме да развалим тъканите.

Времето през което трябва да перете дрехите си се определя от няколко фактора, казват специалистите - колко дълго са носени дрехите, какви са, и дали се потите често и много.

Бельото трябва бъде изпрано след всяко носене. същото важи за чорапите, клиновете, дрехите ни за спорт. Това гласят насоките на Американския институт за почистване, който представлява производители на почистващи продукти.



Този вид облекло е в досег с части на тялото ни, върху които има много естествени бактерии, част от собствения ни микробиом. Когато се потим, това създава влага и среда, в която тези бактерии могат да започнат свръхрастеж, обяснява пред Си Ен Ен дерматологът д-р Антъни Роси от Раковия център Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк.

Прекаленият растеж на бактериите може да доведе до инфекции, поява на гъбички, обриви и други проблеми с кожата, особено при по-чувствителна кожа или пък при одраскване или ожулване.

Освен това дрехи, които се носят във фитнеса или други спортни зали, може да се окажат в контакт и с други бактерии, които се предават между хората и могат да бъдат още по-опасни, ако попаднат в тялото и кръвта.

По отношение на чорапите опасността е от развитие на гъбички, тъй като обувките са идеалната среда за развитието им - топло, влажно и тъмно.


Изключение правят сутиените, които могат да се носят 2-3 пъти, но отново водещото е при какви условия са обличани.

Затова и климатът и сезонът също са от значение.

Тези принципи важат и за останалото облекло, но там се допуска повече носене, тъй като допирът с кожата и потта е по-ограничен. При пижамите, например, са разрешени 3-4 носения, особено при хора, които не се потят прекалено по време на сън.

При горните дрехи нещата отново зависят от допира с кожата. Неща като пуловери, ризи, фланели и дори рокли, които не се носят на голо, могат да изкарат поне 5 обличания без пране, а може и до 2 седмици - стига да няма петна и мръсотия по тях.

При панталоните - зависи дали носите бельо... Ако не го правите - то те трябва да се перат след всяко носене.

По тази логика - стига да няма петна - връхни дрехи като якета и палта могат спокойно да се перат веднъж месечно.

Ако тези препоръки ви се виждат прекалени, се опирайте и на собствения си усет, съветват експертите.