Автор
Теодор Муховски

Съвети на опитни домакини за удължаване на свежестта на храната в хладилника

Ако постоянно се оплаквате, че храната ви се разваля твърде бързо, въпреки че се съхранява в хладилника, сте попаднали на правилния текст. Има начин това да се предотврати.

Какво трябва да поставяме на най-горния рафт?

Горният рафт е най-топлото място в целия хладилник. Затова е добре на него да съхранявате маринованите храни и готовите продукти.



Съвет: На този рафт можете да съхранявате и неизядените остатъци от обяда или вечерята. Така ще ви е по-лесно да ги забележите и да не забравяте да ги изядете. Не ги дръжте в хладилника за повече от три дни.

Какво трябва да се постави на средния рафт?

Млечните продукти трябва да се съхраняват в средата на хладилника, тъй като за тях е необходима по-ниска температура. Става дума за кисело мляко, сметана, прясно мляко или сирене. Това пространство е подходящо и за храни, чиито опаковки не могат да се затварят повторно - те трябва да се консумират възможно най-бързо.



Какво трябва да се намира на най-долния рафт?

Най-долната част на хладилника е най-студената. Ето защо там трябва да съхранявате предимно бързо развалящи се храни, като сурово месо или риба. Друго предимство е, че водата или течността от месото или рибата няма да капе върху другите храни.

Съвет: Поставете месото или рибата в пластмасова кутия с капак, който може да се затваря. Това ще я запази свежа за по-дълго време. Месото може да се съхранява в хладилника в продължение на няколко дни при температура от 0 до 4 градуса, докато каймата може да се съхранява за не повече от 8 часа - по-добре е да се консумира бързо.

Зеленчуци - внимавайте кои от тях съхранявате в хладилника



Противно на това, което си мислите, не всички зеленчуци са подходящи за съхранение в хладилник. И така, какво е по-добре да се съхранява извън хладилника?

- домати, краставици и чушки;
- босилек;
- картофи;
- лук;
- чесън;
- хляб;
- зехтин;
- мед;
- цитрусови плодове като банани и ананаси, портокали.

Използвайте разумно рафтовете на вратата на хладилника

Температурата на вратата на хладилника силно варира, тъй като е изложена на стайна температура, особено когато хладилникът е отворен. Ето защо това е най-подходящото място за съхранение на яйца, сосове, плодови сокове и конфитюри. От друга страна, рафтът с капак е подходящ за съхранение на масло.