Автор
Теодор Муховски

Тест с пръст, чрез който може да разпознаете лошо и старо месо

Когато купувате месо, най-важното е то да е прясно. Докато преценката му, когато е изложено на щанд не е трудна задача, е малко по-сложно, когато купувате пакетирано месо в супермаркетите. Оказва се обаче, че лесно можете да проверите дали наистина е качествено с помощта на така нареченият тест с пръст. Ето какво трябва да направите.

Как да проверите свежестта на месото?



Неподходящото съхранение на месото води до много бързото му разваляне. Когато го купуваме от магазин, нас ни интересува кое е най-прясното. Всичко това е, за да избегнем отравяне и здравословни проблеми.
Месото в месарницата или на щандовете в супермаркетите може лесно да се оцени с един поглед. Когато е с подходящ цвят, т. е от светлорозово до червено, това е знак, че е годно за консумация. Ситуацията е различна, когато има сив или блед нюанс. Такова месо определено трябва да се избягва.

В допълнение, обонянието може да бъде полезно при оценката на свежестта. Неприятната миризма е знак, че месото не е годно за покупка.



В резултат на това много хора са склонни да избягват опаковано месо. Те предпочитат да си го изберат от отворена витрина.
Всичко това се дължи на риска от придобиването на продукт, който вече не е годен и свеж. Има обаче лесен начин да разберете за качеството на месото.



Проверка на свежестта на месото. Как се прави "тест с пръст"?

Има лесен начин да проверите свежестта на пакетираното месо. Това може да стане с така наречения "тест с пръст", който включва леко натискане на продукта.
Ако месото е твърдо и еластично, това означава, че е годно за покупка. Ако обаче по него се образува вдлъбнатина и не възстановява първоначалната си форма, по-добре да не го купувате.

В този случай обонянието няма да ви подскаже дали си струва да купувате пакетирано месо. Все пак можете да обърнете внимание на това какво друго има в пакета. Голямо количество кървави течности може да е признак за голямо количество подобрители, с които са напълнили месото.

Четете още: 4 съвета за поддръжка на пердета