Автор
Антония Дамянова

Защо на масата трябва да се слага покривка: 3 изненадващи причини

Кухнята е сърцето на дома. А масата – основната мебел. И отношението към нея трябва да е специално.

Да се види днес маса, застлана с покривка в нечий дом, е все по-рядко явление. Предпочитание се дава на минимализма, освен това непокритият плот е по-лесен за почистване: избърсвате масата и няма покривка, която да се пере.

Но не винаги е било така. В миналото трапезата се смятала за почти свещен предмет, била внимателно избирана от домакинята и се грижела за нея като едно от най-скъпите неща в къщата. И дори днес може много да се каже за характера на домакинята според начина, по който се грижи тя за масата. А ние сме събрали няколко изненадващи причини защо не само по празниците трябва да се слага покривка на масата.



Символ на уважение

От незапомнени времена храната се смятала за дар от Господ, което означава, че храненето било цял ритуал, в който всички компоненти били задължителни: ястия, блюда и покривка.

Дори трохите, които падали на масата, не били изхвърляни нито на пода, нито в кошчето. Към тях се отнасяли с внимание и уважение: след вечеря покривката се навивала и изтръсквала в двора, така че трохите да отидат за храна на домашните птици.

Хората вярвали, че с такова внимателно отношение към всяка троха никога няма да попаднат в Божията немилост.

Предците също са вярвали, че масата е дланта на Господ и никога не удряли по нея. Покривайки я с чиста и красива покривка, те изразявали уважение към Господ, към гостите и към самите себе си. Хората вярвали, че ленената тъкан е символ на обединението, съответно покривката, изработена от нея, ще помогне да се избегнат разногласия в семейството.



За спокоен и щастлив живот

Хората в миналото вярвали, че ако домакинята покрие масата с покривка, тогава животът ѝ ще бъде спокоен и щастлив. Смятало се, че без платнена обвивка мебелите всъщи изглеждат оскъдни, бедни, празни, което е знак, че всичко е абсолютно същото в живота на обитателите на дома. Ето защо жените се опитвали да украсяват покривките си, да бродират върху тях модели и рисунки и винаги да ги поддържат чисти и подредени.

Покривка и пари


Има и поверие, че маса без покривка означава липса на пари. Тези, които вярват в поличби, дори слагат пари под покривката: смята се, че колкото повече на брой са те, толкова по-безгрижен ще бъде животът.

Не само парите били скривани под покривката: ако в къщата нямало храна и внезапно се появели гости, домакинята слагала нож под покривката и вярвала, че такава церемония ще помогне на гостите да ядат малко и ще си тръгнат по-бързо. И обратното, ако семейството очаквало гости, но те закъснявали, домакинята леко разклащала покривката, и гостите, като по магия, се озовавали на прага на дома.

Четете още: Завъртете дръжката на прозореца по този начин и през зимата няма да мръзнете