10 признака за проблеми с щитовидната жлеза

07 декември 2015 | 13:00
35636
1
1

Те се срещат по-често при жените. Всяка втора жена е в рисковата група.

Сред хормоналните нарушения заболяванията на щитовидната жлеза са на второ място след диабета. По данни на СЗО такъв проблем имат над 665 млн. души в света.

Тази жлеза с форма на пеперуда играе важна роля. Тя отделя три хормона – тироксин, трийодтиронин и тиреокалциотонин. Без тези хормони преработването и усвояването на всички хранителни вещества е невъзможно. Ако пък поради някаква причина нивата на тези хормони са повишени или занижени, това е проблем за организма.По какво ще разберете, че може да имате проблем с щитовидната жлеза? Обърнете внимание на следните симптоми:

МУСКУЛНИ И СТАВНИ БОЛКИ

Болката често се разглежда като симптом на здравословен проблем, но при заболявания на щитовидната жлеза често се пренебрегва. Хората с хипотиреоза могат да изпитват болки в мускулите и ставите, особено на ръцете и краката. Фибромиалгията (симетрична болка в цялото тяло) и тунелният синдром също често спохождат хората с проблемна щитовидна жлеза.

УСЕЩАНЕ ЗА ДИСКОМФОРТ ВЪВ ВРАТА

Усещането за подпухналост или увеличаване на врата, чувството за стягане, затрудненото преглъщане или прегракналия глас – всички тези симптоми може да са повод да отидете на ендокринолог. Това са възможни признаци на заболяване на щитовидната жлеза.

КОСОПАД, ПРОМЕНИ В КОЖАТА

Косата и кожата са особено уязвими при проблеми с щитовидната жлеза. При хипотиреоза косата става суха и чуплива, а кожата – груба, дебела, суха и често лющеща се. Но основният симптом на хипотиреозата е окапване на косата до външния край на веждата. При възпалена щитовидна жлеза може да има и специфичен обрив на кожата на глезените.

ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН

Високите или ниските нива холестерин също могат да са симптом за хипотиреоза. Особено ако тези нива не се променят независимо от физическите натоварвания и диетите и не реагират дори на лекарства за коригиране на нивото на холестерин.

ПРОБЛЕМИ С ЧРЕВНИЯ ТРАКТ

Това изненадва ли ви? Невероятно, но факт – тежкият или продължителен запек, който не се повлиява от никакви лекарства, може да е причинен от хипотиреоза. При хипертиреоза пък често се срещат диария, втечняване на изпражненията и раздразнени черва.

НАРУШЕНИЯ НА МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ И ФЕРТИЛНОСТТА

Проблемите с щитовидната жлеза понякога се отразяват на плодовитостта. Жените с хипертиреоза по правило имат кратък цикъл с оскъдно течение. Случва се менструацията да спре напълно. Жените с хипотиреоза на свой ред могат да се сблъскат с безплодие и многократни спонтанни аборти.

ОТПАДНАЛОСТ И ИЗТОЩЕНИЕ

Постоянното чувство още от сутринта, че сте изтощени и усещането, че 10 часа сън на денонощие не ви стигат, са тревожни симптоми. Както и често повтарящото се безсъние. Прегледайте се, може причината да е в щитовидната жлеза!ЧЕСТО ПОВТАРЯЩА СЕ ДЕПРЕСИЯ И ТРЕВОЖНОСТ

Депресията или тревожността, особено ако водят до внезапна паническа атака, също могат да са тревожни симптоми. При това хипотиреозата обикновено се асоциира с депресия, а хипертиреозата – с тревожност, панически атаки и биполярно разстройство.

Депресията, която „не реагира“ на антидепресанти, също може да показва нарушения в работата на щитовидната жлеза.

НЕОЧАКВАНА ПРОМЯНА В ТЕГЛОТО

Няма значение дали сте напълнели или отслабнали. Във всички случаи промяната в теглото без диета или физически упражнения може да е признак на хипо- или хипертиреоза.

В първия случай хората отслабват ужасно или не могат да напълнеят, колкото и да ядат.

Във втория напълняват, без да се повлияват от каквито и да било диети или упражнения. Могат да отслабнат само с комплексна програма (фитнес, специална диета и прием на медикаменти).

ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА В СЕМЕЙСТВОТО

Ако някой от родителите или роднините ви е имал проблеми с щитовидната жлеза, и вие сте в рисковата група. Редовно се преглеждайте при ендокринолог, за да не пропуснете възникването на евентуални проблеми.


Още по темата

Коментари

1
  08 септември 2019 | 14:55 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени