Автор
Теодор Муховски

3-те най-здравословни плода, които можете да отгледате в собствената си градина

Освен зеленчуците, плодовете са най-ценният източник на хранителни вещества и фибри. Важно е не само да ядете по две порции плодове всеки ден, но и да разнообразявате менюто си.

Страхотна идея е да наблегнете и към по-малко популярните плодове, които са лидери по отношение на съдържанието на биологично активни съставки.
Тези 3 здравословни плода могат лесно да бъдат отгледани в домашната ви градина.

Годжи бери - свойства, отглеждане и грижи



Повечето експерти го смятат за най-здравословния плод в света. Струва си да знаете, че годжи бери може успешно да се отглежда дори и в България. Нашият климат е благоприятен за плододаването на китайския храст. Растението е устойчиво както на замръзване, така и на суша.

Няма специфични изисквания към почвата, храстът вирее и на по-бедна почва. Цъфти през август и септември, а плодовете му се появяват в края на октомври. От двугодишен храст могат да се съберат до 2 кг зрели годжи берита. Внимавайте, защото неузрелите са токсични за здравето.

Годжи бери може да предпази от слепота

Малките, червени, продълговати плодчета годжи бери са много деликатни. За да не ги повредите, най-добре е да ги откъснете с опашката. Вкусът им е малко подобен на червената боровинка, но е по-малко сладък, с осезаема кисела нотка. Най-често се продават сушени, които не без основание ги наричат "суперплод" или "суперхрана".

Годжи бери са източник на цели 18 аминокиселини, редица витамини от група В, витамини С, Е и множество минерали, включително цинк, желязо, селен и калций. Те също са съкровищница от зеаксантин, който е от съществено значение за здравето на очите.

Струва си да ги включите в ежедневното си меню, като добавите няколко към сутрешната си каша, десерти, салати или ястия за вечеря. Особено се препоръчват за:

- подобряване на имунитета,
- укрепване на зрителния орган,
- нормализиране на кръвното налягане и холестерола,
- подобряване на въглехидратния метаболизъм,
- предотвратяване на неопластични заболявания,
- укрепване на черния дроб, бъбреците и ставите,
- по-добро качество на съня,
- облекчаване на симптомите на менопаузата,
- подобряване на либидото и сексуалната активност.

Мини киви



Мини киви е плод, който дава плодове в умерения климат. Този плод все по-често се култивира в търговските плантации, но може да се отглежда и за лична употреба. Дава дребни, но много вкусни плодове, а самото пълзящо растение има много привлекателни разновидности. Така може да изпълнява и естетическа функция в домашната градина. Опитоменият братовчед на кивито, наречен мини-киви, с основание е наречен "суперплод".

Мини кивито всъщност е ягодоплоден плод и, подобно на други членове на това семейство, има малко калории и висока хранителна стойност. Включвайки мини-кивито в менюто си, ще осигурите на организма значителни дози от цели четири силни антиоксиданта, сред които:

- витамин С, който укрепва имунитета;
- защита на младостта, жизнеността и плодовитостта, витамин Е;
- безценен лутеин за здравето на очите;
- множество полифеноли.

Мини кивито, присъстващо в диетата, е отлична превенция на заболявания, свързани с начина на живот, като диабет, атеросклероза, хипертония и рак.

Въпреки малкия си размер, всеки плод мини киви съдържа значителни дози фибри, които чрез стимулиране на чревната функция намаляват запека, подобряват пречистването на организма от токсини и са най-ефективната защита срещу развитието на рак на дебелото черво.

Американска боровинка - отглеждане, здравословни свойства



Третият плод е американската боровинка - един от най-обичаните и популярни от всички. Все повече българи я засаждат в градините на дома си. Храстите им дават най-добрите плодове на слънчеви, тихи места и във влажна и кисела почва. За да поддържате влагата в субстрата, си струва да мулчирате, за предпочитане с помощта на борова кора, която има подкисляващи свойства. През сезона кората помага да се запази влагата, а през зимата предпазва плитката коренова система на растението от замръзване.

С какво да наторим американската боровинка след плододаване?

Струва си да се грижите за боровинковите храсти, защото плодовете им са много полезни за здравето. Те са богати на антоцианини - багрила, които имат най-силен антиоксидантен потенциал. Боровинките също са съкровищница от пектини (вид фибри), витамини с антиоксидантни свойства (А и С), редица витамини от група В и множество минерали.

Сред многото ползи за здравето от включването на боровинки във вашата диета трябва да се спомене следното:

- подобряват паметта и други когнитивни способности (мислене, концентрация);
- предпазват от развитие на хипертония и се препоръчват като спомагателно средство при нейното лечение;
- като се борят със свободните радикали, те предпазват от множество цивилизационни болести, включително рак;
- укрепват органа на зрението;
- благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, те имат благоприятен ефект върху функционирането на храносмилателния тракт;
- редовният им прием може да предпази от цироза на черния дроб.

Четете още: Тези думи ни докарват опасни болести