Автор
Теодор Муховски

Зеленчукът, който намалява теглото, прочиства и укрепва сърцето

Сравнително евтина, твърда и сочна по това време на годината, изразителна на вкус и пълна с хранителни вещества, ряпата е истински стимул за здраве. Укрепва имунитета, помага в борбата с бактериите, вирусите и гъбичките, атакуващи имунната система. Спомага за по-добър метаболизъм, което е изключително желана характеристика, особено през по-студените месеци от годината. Ето какво друго си струва да знаете за черната ряпа.

Черна ряпа - какъв е този зеленчук?

Кръгла, снежнобяла отвътре, покрита с черна кора, ряпата принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Сферичната ряпа може да се намери и с бяла кора, но днес ще разгледаме по-отблизо черната версия на този изразителен и питателен зеленчук.

Ряпата не расте в диво състояние, тя се отглежда. За кулинарни цели са предназначени сортовете с по-малки и по-деликатни на вкус грудки. От свойствата на ряпата се възползва и козметичната индустрия – на нейна основа се произвеждат шампоани, балсами и кремове за проблемен скалп и лице.



Черна ряпа - инжекция на имунитет

Черната ряпа е истинско богатство на витамини и минерали. Включва редица витамини от група В, които обуславят оптималното функциониране на нервната система и два витамина със силен антиоксидантен потенциал. Съдържа витамин С, който е отговорен за укрепването на имунитета, както и витамин А, който е важен за здравето на очите и кожата.

Черната ряпа е източник на калций, калий и магнезий – елементи, които играят важна роля в сърдечно-съдовата и костната система. Включвайки го в менюто, ще осигурим на организма желязо, необходимо за здравето на кръвта и цинк, който е важен за имунитета. Силният имуномодулиращ (поддържащ имунитета) ефект на черната ряпа се дължи и на съдържанието на серни съединения и фитонциди, т.е. естествени вещества, отделяни от висшите растения, които потискат развитието на патогенни микроорганизми, включително бактерии, вируси и гъбички. Няма съмнение, че черната ряпа в диетата означава по-добър имунитет и уплътняване на имунната система.



Черна ряпа за метаболизъм и намаляване на теглото

Отговорни за неговия остър, отчетлив вкус, серните съединения имат благоприятен ефект върху метаболизма. Черната ряпа съдържа и етерични масла, които стимулират отделянето на храносмилателни сокове, подпомагат работата на стомаха, червата и черния дроб. Зеленчукът засилва отделянето на жлъчка. Препоръчва се при възпаление на черния дроб, както и при хипотиреоидизъм.

Черната ряпа подпомага работата на цялата храносмилателна система и има многопосочно, благоприятно действие върху метаболизма. Стимулира изхвърлянето на токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти. Помага за справяне със запек. Ряпата е с ниско съдържание на калории и много високо съдържание на фибри, така че си струва да я включите в диетата си по време на диета за отслабване.



Черна ряпа за здраве на сърцето

Благодарение на богатството на витамин С, магнезий и калий, черната ряпа има благоприятен ефект върху работата на най-важния мускул в човешкото тяло, а именно сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Съдържащият се в него калий помага за нормализиране на кръвното налягане. Витамин С уплътнява кръвоносните съдове и предпазва от развитие на атеросклероза. Магнезият допринася за правилното функциониране на сърцето. Присъстващ в диетата, той намалява риска от смущения в нейния ритъм. Ряпата трябва да бъде постоянен елемент от диетата на хора, генетично обременени със сърдечни заболявания, както и да се консумира като помощно средство при лечението им.

Черна ряпа за красота

Козметичната индустрия активно използва черна ряпа за производство на шампоани, кремове и други продукти, които помагат за подхранване на кожата, както окосмена, така и обезкосмена. Струва си да запомните, че включената в менюто ряпа ще подхрани клетките на кожата и ще подобри състоянието им.

Зеленчукът е особено препоръчителен за хора с акнеична кожа и склонност към черни точки. Помага за регулиране на секрецията на себум. По същата причина е полезен и за мазен скалп. Консумацията на черна ряпа ще заздрави косата ви и ще подобри външния ѝ вид. Действа по подобен начин върху ноктите.

Четете още: Как чревното здраве определя настроенията ни