Автор
Теодор Муховски

5-те напитки, които е добре да пиете за по-дълъг живот

Това, което ядете (и не ядете), може да увеличи живота ви с години, но избраната от вас напитка е също толкова важна за дълголетието.

Всеки от нас може да направи избор, за да се чувства най-добре днес, макар и в напреднала възраст. Затова, докато пълните чинията си с храни за дълголетие, дръжте чашата си наполовина пълна с тези 5 напитки, защото те водят до по-здравословен и дълъг живот. Ето кои са те:

1. Вода

Не е изненада, че водата е на първо място в списъка. Въпреки че не е най-вълнуващата напитка, тя вероятно е най-важната. Жените се нуждаят от приблизително 11,5 чаши течност на ден, докато мъжете трябва да пият до 15,5 чаши всеки ден.

Имайте предвид, че всичко, в което има вода, включително другите напитки в този списък и храните с високо съдържание на вода, се брои за прием на течности. Водата е без калории, без захар и е хидратираща - което я прави подходящ избор за хората, които не искат да трупат килограми.

Хидратацията се свързва с намален риск от камъни в бъбреците, инфекции на пикочните пътища, висока кръвна захар, запек, хипертония и други заболявания.



2. Кафе

Ако започвате деня си с гореща чаша ароматно кафе, може да добавите няколко години към живота си. Макар че прекаляването с кафе може да не е полезно за нервите и съня ви, две до три чаши дневно изглежда са точното количество за дълъг и здравословен живот.

"Неотдавнашно проучване, обхванало над 449 000 възрастни, установи, че при тези, които пият две до три чаши разтворимо, мляно или безкофеиново кафе, рискът от смърт като цяло е по-нисък в сравнение с хората, които не пият кафе", обяснява лекар.

Когато става въпрос за кафе, внимавайте за добавената захар. Дългото кафе съдържа до 70 грама захар.

Изследователи от Швеция проучиха хранителния режим на над 48 000 души и установиха, че приемът на захар над 20 % от общите калории е свързан с 30 % по-висок риск от смърт в сравнение с хората, които са приемали захар от 7,5 % до 10 % от общата енергия.



3. Зелен чай

Всеки чай, но по-специално зеленият, е богат на чаени катехини и други биоактивни съединения, свързани с редица ползи за здравето, включително и с по-нисък риск от инсулт, депресия, сърдечни заболявания, някои видове рак и деменция.

В зеления чай се съдържа кофеин, който дава бърз прилив на енергия, но в него има и съединение, известно като L-теанин, което се свързва с подобряване на психичното здраве при хора със заболявания, свързани със стреса и когнитивни нарушения.

Пиенето на зелен чай може да подобри настроението ви и да намали риска от редица заболявания, но също така може да увеличи живота ви с години. Изследователи са проучили чаените навици на над 9000 възрастни китайци над 80-годишна възраст и са установили, че при тези, които пият често чай поне от 60-годишна възраст, рискът от смърт е намалял с 10% в сравнение с хората, които по-рядко са пиели чай.

4. Червено вино

Прекалено многото алкохол може да съкрати средно до 29 години от живота на човек според доклад на министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ. Но ако завършването на вечерта с чаша червено вино по време на вечеря е честа практика, това може да увеличи вашия живот.

Ключът е да превърнете 1 до 2 чаши вино в начин на живот, за да се радвате на добро здраве и дълголетие. Редовното пиене на повече от това количество наведнъж вероятно ще увеличи риска от по-ранна смърт.



5. Сок от вишни

Добрият нощен сън може да ви помогне да се чувствате по-съсредоточени и готови да се справите с деня, но също така може да доведе до по-дълъг живот. Идеалният вариант е да спите седем до осем часа. Изследователите са установили, че при тези, които спят по-малко от седем часа на нощ, рискът от смърт е с 24% по-висок, отколкото при тези, които спят от седем до осем часа.

Създаването на релаксираща рутина преди лягане, избягването на кофеина в късните часове на деня и използването на затъмняващи завеси са няколко начина да подобрите съня си. Ако това не помага, опитайте да добавите нощна чаша сок от вишни.

"Само малко количество концентрат от сок от вишна, добавено към чаша вода, може да помогне за подобряване на качеството и продължителността на съня", казва водещ лекар на САЩ. Сокът от вишна увеличава количеството мелатонин, като намалява смущенията в съня за по-добра нощна почивка.



Четете още: Отговорът винаги е в кухнята: Тези храни премахват менструалните болки