Автор
Woman.bg

6 златни стъпки, които ще ви предпазят от грипа и вирусите

Сезонът на грипа и вирусите вече е в ход, заедно с истинската зима. Предпазването от щъкащите навред болестотворни микроорганизми за съжаление не зависи само от нас, а и не винаги се получава с противогрипна ваксина. Изписването на антибиотици за всеки случай, допълнително удължава и усложнява боледуването.

И все пак, какво можем да направим в момента? Ето няколко простички, но златни съвета от специалистите, с които можем да си помогнем:

1. Използвайте топла вода, а не дезинфектант за ръце



Добрата хигиена на ръцете е един от най-ефективните начини за спиране на разпространението на грипния вирус, тъй като дланите са основен източник на предаване на болестотворните микроорганизми.

Когато поставяте ръцете си на устата, докато кашляте или кихате, частиците на вируса се пренасят върху кожата. Въпреки че по-големият процент от тях оцеляват там в рамките на 10 до 15 минути, някои бактерии могат да се задържат цели 24 часа, ако бъдат прехвърлени върху твърда повърхност. Ето защо, веднага след като сте използвали градския транспорт или сте натиснали копчето на асансьора например, при първа възможност измивайте ръцете си с топла вода и сапун.

Експертите са категорични, че дезиннфектиращият гел за ръце не е достатъчен, за да прогони напълно задържалите си по кожата бактерии. Според проучване, публикувано през септември в списание mSphere, грипните микроби са по-склонни да се разпространяват, когато хората разчитат предимно на гела за ръце, а не на сапуна и водата. Това е така, защото самата консистенция на продукта пречи на способността на алкохола в гела да отстрани напълно болестотворните микроорганизми.

2. Ако някой киха, стойте на поне 2 м разстояние от него



Частиците от вируса на грипа могат да изминат доста голямо разстояние, когато заразен човек кашля или киха. По-лошото е, че частиците могат да останат във въздуха за няколко часа – и колкото по-студено е навън, толкова по-дълго оцеляват. Ето защо при наличие на инфекциозно заболяване, което се разпространяват по въздушно-капков път, трябва да поддържате разстояние най-малко от два метра между вас и заразения човек, за да намалите риска от вдишване на вируса, категорични са експертите.

3. Стойте далеч от болен член на семейството



Според експерти социалното дистанциране е един от най-ефективните начини за спиране на разпространението на грипа. Това означава да оставите заразените деца или други членове на семейството в една стая за два до три дни. Това означава. Контактът с болните трябва да се избягва, докато най-инфекциозният период, който обикновено трае два до три дни, не премине.

4. Лягайте си вечер рано



Всички знаем, че набавянето на нужното количество сън е полезно за общото ни здраве. Някои изследвания сочат, че тези, които нощем спят седем до осем часа, рядко страдат от недоспиване и имат по-добър имунитет.

5. Вземайте си собствена писалка за работа


Грипните вируси обичат твърдите повърхности – именно там те оцеляват най-дълго извън тялото. Така че споделеното офисно оборудване е чудесен начин да стигнат от един човек на друг.

6. Хранителен режим с ниско съдържание на въглехидрати



Здравословното хранене допринася за по-здрава имунна система, което подобрява шансовете ви за предотвратяване на грипна инфекция. Проучване, публикувано миналия месец, установи, че мишките, поставени на диета, съставена от месо, риба, яйца, птици и зеленчуци, в която липсвали въглехидратите, показали по-добри резултати в борбата с грипа в сравнение с останалите, които приемали и въглехидрати.

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.