Автор
Теодор Муховски

7 нездравословни храни, които консумирате всяка сутрин (и не знаете за това)

Сигурни ли сте, че винаги правите здравословен избор на закуска? Понякога наистина можете да си позволите малко повече от обичайната храна сутринта, но редовното консумиране на някои от типичните храни за закуска може да е опасно за вашето здраве.

Нездравословната закуска може да ви накара да се чувствате отпаднали, да доведе до вдигане на теглото ви и да увеличи риска от хронични заболявания. Всъщност дори е по-добре да пропуснете първото си хранене, отколкото да го направите нездравословно.

Ето кои са 7-те най-лоши храни, които се консумират сутрин (и които присъстват в менюто на почти всеки човек):

Зърнени храни

Общоприето е мнението, че зърнените закуски са хранителен и здравословен избор за деца и възрастни. Върху опаковките на зърнените храни често има информация за ползите им за здравето (например "съдържа пълнозърнести храни" или "източник на хранителни вещества" като витамин А и желязо).
В действителност обаче зърнените храни са силно преработени и съдържат големи количества рафинирани зърнени храни и захар, а хранителните вещества се добавят изкуствено.

В проучване се установява, че децата, които консумират обогатени зърнени закуски, предназначени за подобряване на имунната функция, се разболяват също толкова често, колкото и децата, които не консумират такива.
Високият прием на захар може да увеличи риска от затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и други хронични заболявания.

Плодов сок

Плодовият сок е един от най-лошите варианти за закуска, ако се опитвате да избегнете глада, увеличаването на теглото и хроничните заболявания. Някои от предлаганите на пазара плодови сокове всъщност съдържат много малко сок и са подсладени със захар или високофруктозен царевичен сироп.
Но дори 100% плодов сок съдържа доста захар. Консумацията на големи количества плодов сок може да има същия ефект върху теглото и здравето ви, както консумацията на подсладени със захар напитки. Употребяването на плодови сокове води до много бързо повишаване на нивата на кръвната захар, тъй като в тях няма мазнини или фибри, които да забавят усвояването ѝ, а последвалият скок на инсулина може да предизвика умора, напрежение и глад.



Сладко обезмаслено кисело мляко

Порция обикновено пълномаслено кисело мляко с пресни или замразени плодове е чудесен пример за здравословна закуска. Само че контейнерът с обезмаслено плодово кисело мляко, подсладено със захар, не е такъв.
Всъщност много от ароматизираните обезмаслени кисели млека съдържат повече захар, отколкото подобна порция сладолед. Имайте предвид, че мазнините помагат да сте сити, тъй като се храносмилат по-дълго от въглехидратите и освен това предизвикват отделянето на хормона на ситостта холецистокинин. А премахването на мазнините от млечните продукти и добавянето на захар превръщат една питателна закуска в храна, която е по-подходяща само за почерпка.

Барове мюсли

Баровете с мюсли може да изглеждат като чудесен вариант за закуска, но често те не са по-добри от най-обикновените шоколадови блокчета. Въпреки че непреработените овесени ядки са богати на фибри, в мюсли баровете те са малко - средно съдържат само 1-3 грама фибри с много добавена захар, а понякога тя е комбинация от захар, мед и царевичен сироп, което е още по-опасно от здравословна гледна точка.
Мюсли баровете често съдържат шоколадови стърготини или сушени плодове, което превръщат една на пръв поглед безобидна закуска в истинска захарна бомба, която не само бързо повишава нивата на глюкоза и инсулин в кръвта, но и увеличава вероятността от възпаление.



Тост

Тостът е бърз и лесен вариант за закуска, но съставките, които включва, не са толкова здравословни. Често в сместа му има бяло брашно, кафява захар, високофруктозен царевичен сироп и соево масло. В допълнение към високото съдържание на захар и рафинирано брашно, тостовете съдържат само няколко грама протеини.
В едно проучване се установява, че жените, които са закусвали с 3 грама протеини и 44 грама въглехидрати, са били по-гладни и са яли повече на обяд, отколкото жените, които са закусвали с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

Палачинки и гофрети

И палачинките, и гофретите съдържат брашно, яйца, захар и мляко. Въпреки че имат повече протеини от някои храни за закуска, палачинките и вафлите са с високо съдържание на рафинирано брашно.
Много изследователи смятат, че рафинираните зърнени храни, като например пшеничното брашно, допринасят за инсулиновата резистентност и затлъстяването. Освен това палачинките и гофретите обикновено се заливат с палачинков сироп, който често съдържа високофруктозен царевичен сироп, който от своя страна може да предизвика възпаление, причиняващо инсулинова резистентност, която може да доведе до преддиабет или диабет тип 2. Чистият кленов сироп, въпреки че съдържа много захар, все пак е по-безопасен.



Мъфини

Въпреки репутацията им на полезни за здравето продукти, повечето мъфини са просто прикрити малки сладкиши. Те се приготвят от рафинирано брашно, растителни масла, яйца (единствената здравословна съставка) и захар (ако се включат шоколадови стърготини или сушени плодове, съдържанието ѝ се увеличава още повече).
Смята се, че драстичното увеличаване на размера на порциите на храна през последните 30 години е изиграло важна роля за затлъстяването на много хора.

Четете още: Безопасно ли е за ядене мухлясалото сирене