Автор
Теодор Муховски

Безопасно ли е за ядене мухлясалото сирене

Сиренето е популярна форма на млечните продукти. Ако обаче сте забелязали петна по сиренето, може би се чудите дали все още е годно да го консумирате, без да си навлечете здравословни проблеми. Мухълът може да се появи при всички видове храни и сиренето не е изключение. Когато върху храната се появи мухъл, това обикновено означава, че тя трябва да бъде изхвърлена. Това обаче не винаги важи за сиренето.

Плесените са вид гъбички, които произвеждат спори. Те се транспортират по въздух и вода, разнасят ги насекоми и могат да бъдат намерени навсякъде, включително в хладилника - въпреки че топлите, влажните условия са най-добри за тях.
Мухълът е признак за разваляне на повечето храни. Той може да бъде с пухкава форма, а цветът му обичайно е зелен, бял, черен, син или сив. Когато започне да расте, обикновено се вижда на повърхността на храната - въпреки че корените му могат да проникнат дълбоко. Променя външния вид и миризмата на храната, създавайки кисела, неприятна миризма. Въпреки че плесените обикновено не са безопасни за ядене, някои видове се използват в производството на сирене, за да придадат вкус и текстура. Този вид е напълно безопасен за консумация.



Кои сирена се правят с плесен?

Сиренето се прави от мляко с помощта на ензим, известен като сирище, и след това се прецежда. Разликите във вкуса, текстурата и външния вид на сирената зависят от вида на млякото, бактериите, времето на зреене и методите на обработка. За производството на някои видове сирена е необходима плесен.

Най-често срещаните видове плесени, използвани за отглеждане на сирене, са Penicillium (P.) roqueforti, P. glaucum и P. candidum. Тези форми помагат да се развият уникални вкусове и текстури чрез смилане на протеини и захари в млякото, причинявайки химически промени. Например плесента създава отчетливи сини ивици в синьото сирене. Освен това придава на Бри плътна външна обвивка и мека, кремообразна вътрешност.

Докато меко узрелите сирена се правят чрез смесване на плесен с мляко по време на обработката, сините сирена обикновено имат инжектирани спори вътре.



Безопасно ли е за ядене мухлясало сирене?

Мухълът върху сиренето не винаги означава разваляне. Формите, използвани за направата на някои сортове, са различни от тези, отглеждани върху старо сирене и хляб. Те се характеризират със сини израстъци от вътрешната страна на сиренето или дебела бяла кора отвън - докато типичната плесен е неясна структура, която променя цвета си от бяло на зелено.

В допълнение към външния вид, миризмата също може да показва мухъл. Въпреки това, тъй като някои сирена са естествено миризливи, най-добре е да ги подушите след покупката, за да определите дали са добри. Така можете да прецените свежестта им. Имайте предвид, че опасни плесени се срещат и по синьото сирене. Те са подобни на тези, отглеждани върху други храни.



Кога трябва да изхвърлите сиренето с плесен?

Ако забележите плесен по сиренето си, не е необходимо да го изхвърляте. Някои спори се разпространяват далеч отвъд повърхността на твърди сирена като пармезан, колби, швейцарско и чедър. Това означава, че останалата част от продукта вероятно е безопасен за консумация. За да го спасите, отрежете поне 2,5 см от всяка страна на петното смухъл.

Това обаче не важи за меките сирена. Всеки признак на мухъл по тези видове (крема сирене, извара, рикота) означава, че те трябва да бъдат изхвърлени незабавно - спорите могат лесно да поемат целия продукт.

Опасностите от консумацията на мухлясало сирене

Плесените могат да пренасят вредни бактерии, включително E. coli, Listeria, Salmonella и Brucella, всички от които могат да причинят хранително отравяне. Симптомите на хранително отравяне включват повръщане, болки в стомаха и диария. В тежки случаи може да бъде фатално.

Опасните плесени също могат да произвеждат микотоксини, чиито ефекти включват остро хранително отравяне, имунна недостатъчност и дори рак. Доказано е, че канцерогенният афлатоксин повишава риска от рак на черния дроб. Най-добрият начин да сведете до минимум риска от излагане на микотоксини е да избягвате да ядете мухлясала храна и да я съхранявате безопасно.


Четете още: Това са най-полезните сортове домати