Автор
Антония Дамянова

Болест от древността крие тайната на човешкото безсмъртие

Тайната на човешкото безсмъртие може да се крие в древна болест, обричала на жестока и бавна смърт жертвите си в миналото. Става дума за заразната кожна и нервна болест, известна като проказа.

Причинителят на заболяването – бактерията Mycobacterium leprae, е изолиран през 1873 г. от норвежкия учен Герхард Хансен. Именно в в тази бактерия може да се крие тайната за регенерирането и пълното възстановяване на човешките органи, твърдят изследователи от Университета в Единбург, предава Би Би Си.

Проказата причинява чудовищни увреждания на организма, но бактерията Mycobacterium leprae на тази смъртоносна болест, известна още от древността, притежава и други, необичайни свойства, включително способността да извършва „биологична алхимия”, превръщайки един вид телесна тъкан в друг.

Освен хората с проказа се заразяват и броненосците. Именно върху такива учени от САЩ са провели изследвания, вследствие на които бактериите буквално са препрограмирали биологичния код на заразените органи, хвърляйки учените в изумление.

Експериментите разкрили впечатляващата способност на бактериите да удвояват размера на черния дроб на гостоприемника чрез стимулиране на здравословен растеж, което от своя страна дава на бактериите повече тъкан за заразяване.

Нещо повече, изследването е показало, че бактериите са препрограмирали метаболитния часовник на клетките на черния дроб, като буквално са ги подмладили до фаза като наблюдаваните при младите животни или дори зародишите.

„Това е умопомрачително. Как го правят? Няма клетъчна терапия, която да може да направи такова нещо”, коментира проф. Анура Рамбуккана от Центъра за регенеративна медицина на Университета в Единбург.

Разбирането на точния биологичен механизъм на този процес може да доведе до създаването на терапии, които да лекуват почти всичко, включително и да възпрепятства процесите на стареенето.

Четете още: Фермерка на 107 години разкри тайната на дълголетието