Тази сутрин осъмнахме с много лоша новина, точно преди Коледа, точно преди Нова година. Омикрон не ни заобиколи, вече има няколко регистрирани случая в пловдиска лаборатория, очаква се да има и още. Особено след празниците, по време на които всички ще забравим за опасностите и ще прегърнем любимите си хора, а на прага на 2022-ра ще прегръщаме и ще се събираме и с по-далечни хора. Ковид-19 не си отива, а новите му варианти не спират да никнат като гъби след дъжд. Клише, което може би най-добре описва новоизлюпените мутации на вируса, които сякаш нямат край.

За съжаление, успокоение не намираме, а от телевизора ни плашат още повече. Вероятно и с причина. Но поне това, което научихме преди часове след интервю на вирусолога Радка Аргирова пред БНТ, може да ни даде възможността да дишаме с една идея по-спокойно.

За пореден път стана ясно, че положението в държавата не е добро и вълната от Делта варианта не е утихнала. Очаква се Омикрон да бъде разпространен, но за щастие, по думите ѝ, той макар и да е по-заразен, протича по-леко и до момента, смъртността в други страни от него е по-ниска, което се дължи на доброто ниво на ваксинация. За съжаление обаче, България не може да се похвали с подобно нещо.

Проф. Аргирова сподели още, че в момента Пфайзер и Модерна разработват ваксина срещу всички варианти на Ковид-19. Което може би ще сложи край на ада с постоянното изникване на новите мутации и въпросите дали ваксината може да ни предпази от тежко протичане на поредния открит вариант. Вирусологът обаче за пореден път заяви, че ваксината не предпазва от заразяване, а от тежки последици и хоспитализиране.

Но каквато и ваксина да достигне в България, ние по всяка вероятност, ще си останем заклети антиваксъри. Или поне това показват статистиките, доказват го и думите на доц. Кунчев от днес.

„Нещо, което ме стресира много – навсякъде има антиваксъри, но нашите са най-кръвожадни. Цял български град си замина – 30 хиляди българи умряха от коронавирус, а те говорят за чипове, самолети и какво ли не“, бяха точните думи на специалиста пред Нова телевизия.

Но на фона на тези тъмни статистики, е редно да обърнем внимание и на друга новина, а именно - ваксинацията при децата. Съвсем скоро ще влезе в сила имунизационния процес при подрастващите между 5 и 11-годишна възраст. А в Пловдив вече има наплив от родители, желаещи да ваксинират децата си. За първа игла вече са записани 25 малчугана, което съгласете се, на фона на общото "желание" за ваксинация в България и за мащабите на Пловдив, си е тотален наплив.

Разбира се, когато става дума за ваксиниране на деца, трябва да се подходи повече от сериозно. В деня на първата игла детето не трябва да страда от остри респираторни заболявания, а родителите са длъжни да уведомят медицинския персонал, ако при малчугана има придружаващи заболявания. А също така и удостоверение за поставени ваксини. За момента в България са пристигнали 12 хил. дози на Пфайзер.

Дали децата трябва да бъдат ваксинирани, това може да каже само медицински експерт. Въпреки че с тестовете в училищата беше доказано, че подрастващите не пренасят мълниесносно заразата. Едно обаче със сигурност трябва да знаем - дистанцията, хигиената и маските на обществени места могат да спасят живота ни. Защото явно отново "не е време за купон".

Четете още: Не е само Мангъров! Учени от САЩ и Русия твърдят, че Омикрон слага край на пандемията