Автор
Ива Петрова

Дихателните техники и воденето на дневник спасяват от стреса

Стресът отдавна се е превърнал в неотменна част от ежедневието ни. Прекаленото му присъствие в живота ни обаче е опасно както за психическото, така и за физическото ни здраве. Затова колкото по-често намираме начини да се предпазим от неговото въздействие, толкова по-добре.

Семейният психолог Кристина Ковалевска споделя няколко ефективни метода, които гонят напрежението и чувството за тревожност.



Експертът съветва при повишена тревожност да се придържаме към добре познатите средства за преборване с нея, а именно: пълноценен сън, здравословно хранене, редовен двигателен режим. Тя обаче посочва и онези фактори, които допринасят за увеличаването на негативните емоции. "Важно е да се отбележи, че тютюнопушенето и алкохолът, към които много хора прибягват в ситуации на стрес, не помагат за подобряване на състоянието, а напротив - влошават го. Затова в такъв момент е по-добре да се съсредоточите върху здравословните си навици", категорична е тя.



Д-р Ковалевска прибавя и още някои техники - помощници на вътрешния баланс и врагове на стреса. Такива по думите ѝ са дихателните упражнения. „Различни техники за диафрагмено дишане могат да помогнат за намаляване на тревожността. Това е един от най-бързите и ефективни начини за намаляване на моментния стрес. Друг елементарен начин да се успокоите е да изпиете чаша вода на малки глътки", отбелязва психологът.

Психологът също така препоръчва да се живее в настоящето и да се мисли позитивно. Тя категорично отбелязва, че е изключително вредно човек да се оставя на негативните мисли за бъдещето.

Други средства според нея, борещи се със стреса, са писането на дневник и боят с възглавници. По думите ѝ отразяването на преживявания и емоции в писмена форма влияят изключително благотворно върху емоционалното състояние и се явяват стимул за вдъхновение и целеустременост.

Четете още: Различните стадии на стреса и влиянието им върху организма