Автор
Woman.bg

Ефективни ли са наистина дезинфекциращите гелове?

Едва ли има по-търсен продукт от дезинфекциращия гел по магазините и аптеките през последните седмици. Медиите непрестанно ни „подсещат“ да си измиваме ръцете, а също и да използваме допълнително продукти за дезинфекция. Несъмнено геловете са добър помощник, когато ангажиментите ни изискват да излизаме навън сред хора и невинаги имаме възможността да използваме сапун и вода. Но истината е, че не всички се възползваме от гела по правилния начин. И за да бъдем максимално полезни, нека разясним всички митове и истини около дезинфекциращите гелове и как трябва да се използват, за да бъдат максимално ефективни.



Кога трябва да нанасяме дезинфекциращ гел

Първото важно правило е, че дезинфекциращият гел не отменя измиването на ръцете. Когато се приберете у дома, задължително първо измийте ръцете си със сапун и вода и след това нанесете дезинфекциращ гел. Само гелът не е достатъчен и не отменя класическото измиване на ръцете.

Сапунът и водата не са достатъчни за дезинфекция

Както гелът не е напълно достатъчен, за да премахнете бактериите, така и измиването на ръцете също не е достатъчно. Двете са неразривна комбина, не го забравяйте. Гелът ще се справи с всички останали бактерии, които не са пожелали да си тръгнат доброволно след измиването на ръцете.



Как трябва да нанасяме гела

След като сте измили ръцете си, вече можете да пристъпите към нанасяне на гела. Не прекалявайте с количеството, няколко капки са напълно достатъчни. Капнете върху едната си длан, след което разтъркайте с другата. Постепенно разтрийте между пръстите и накрая размажете и върху горната част на ръката. Покрийте хубаво всеки сантиметър от ръцете, за да бъде гелът максимално ефективен. Най-добре е да използвате продукт, който е с алкохолна концентрация.

Четете още: 9-те най-важни въпроса за коронавируса - всеки трябва да знае отговорите