Ето защо трябва да хапвате лютичко

12 август 2022 | 08:26
3070
2
Unsplash
2

Някои може и да се мръщят, но лютото носи доста ползи за организма. Вижте какви?

Лютите храни влияят добре на здравето, казват специалистите. Според изследване, публикувано в American Chemical Society, цитирано от Science Daily, капсаицинът, който се съдържа в тях, неслучайно се използва в различни лекарствени продукти и хранителни добавки. А основната му роля е за успокояване на болката и потискане на възпаленията.

Експерти и учени от клиника Кливланд твърдят още, че капсаицинът предизвиква физиологична реакция, създаваща усещане за прилив на топлина в тялото. Реално той не „изгаря“ тъканите, а заблуждава мозъка, че е настъпила температурна промяна, което пък води до усещане за горещина, пише healthdigest.com. Всъщност, повишаването на вътрешната температура на организма е средство за охлаждането му.
Един от краткосрочните положителни ефекти от лютото е охлаждането на организма. Но дългосрочните ефекти при редовна консумация на люто са още по-впечатляващи.

Проучванията показват, че хората, които редовно ядат люто, са изложени на значително по-нисък риск от преждевременна смърт.

Лютите храни подобряват здравето на стомашно-чревния тракт, насърчават метаболизма и контрола на теглото, намаляват лошия холестерол.

Капсаицинът има редица ползи и за функциите на някои органи в тялото. Според Science Daily, капсаицинът може да намали натрупването на холестеролни плаки по кръвоносните съдове. А това е добре и за черния дроб.

Разбира се, не трябва да се прекалява. Честата консумация може да предизвика сериозни раздразнения на храносмилателния тракт и отделителната система.

Още по темата

Коментари

2 Бивш от МВР
  12 август 2022 | 09:23 отговор
 

да.

 
 
Бивш от МВР
12 август 2022 | 09:24

!!! Престъпна група вършее безнаказано в София: Мами с ...htt...//alarma....› престъпна-група-вър... 17.10.2021 г. — Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева. 0. Споделете. За престъпна група, която върлува в София, сигнализират читатели на alarma.bg Те са ...!!!

 
Бивш от МВР
12 август 2022 | 09:24

17.05.1976г.

1 Бивш от МВР
  12 август 2022 | 08:31 отговор
 

!!! надежда дойчева: 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА. Не съм ли грозна и с гадна циганска мутра? !!!

 
 
Бивш от МВР
12 август 2022 | 08:31

!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!!

 
Бивш от МВР
12 август 2022 | 08:32

!!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!!

 
Бивш от МВР
12 август 2022 | 08:32

!!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин е прекалила.

 
Бивш от МВР
12 август 2022 | 08:33

Diego Maradona Amazing Skills in Training

Добави Коментар

Най-четени