Автор
Антония Дамянова

Ин и Ян храненето: Балансът, в който се крие тайната на дълголетието

Азиатската (китайска, японска, корейска и т.н.) кухня и култура е дълбоко обвързана с философията на Ин и Ян, известни като двата основни житейски принципа. Те има силно присъствие и в традиционната китайска медицина и хранене при азиатските народи. Идеята зад Ин и Ян е, че всичко в универсума е изградено от две противоположни начала, които се допълват и взаимодействат - тъмно и светло, студено и топло, меко и твърдо, женско и мъжко и т.н. Тези две енергии, наречени Ин и Ян, играят важна роля и в контекста на хранителните навици на народите от Далечния Изток.

Ин и Ян се отнасят до различни хранителни качества и вкусове и са свързани с определени органи и функции в тялото. Ин храните се смятат за охлаждащи, влажни и по-тежки, докато Ян храните са топли, сухи и по-леки. В традиционната китайска медицина вярват, че дисбалансът между Ин и Ян в тялото може да доведе до различни здравословни проблеми и заради това подборът на хранителни продукти се прави с цел възстановяване на баланса.

Балансът, в който се крие тайната на дълголетието

Една от най-интересните характеристика на китайската кухня е вниманието, което се обръща към баланса между Ин и Ян при едно ястие, както и при хранителния режим през целия ден. затова и типичното китайско ястие се състои от различни съставки, които са подбрани така, че да съчетават Ин и Ян елементи. Например, ако една съставка е ориентирана към Ян съставките, то втората ще бъде ориентирана към Ин-съставките, така че да се постигне необходимия баланс.

Китайската кухня е богата на зеленчуци, плодове, ядки, зърнени храни и супи. Всички те са изобилстващи на фибри, витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето на организма. Същевременно, китайската кухня включва малко количество месо, но за сметка на това набляга на повече риба и бяло птиче пред червено месо. Това помага да се осигури баланса между протеините и другите хранителни вещества.

Защо най-дълголетните хора са сред народите от Далечния Изток

Азиатските народи са известни с дълголетието си и доброто си физическо здраве. Вярва се, че това се дължи най-вече на тяхната хранителна култура, която привежда тялото в баланс и подпомага доброто му функциониране. Ин и Ян принципите в храненето се считат за ключов фактор за запазване на енергията и жизнеността през целия живот.

Съществуват и други аспекти на китайската кухня, които съдействат за здравословното състояние и дълголетието. Например, традиционните начини на готвене с цел запазване на хранителните вещества. Благотворен ефект върху организма на азиатските храни се дължи особено много и на широкото приложение в кулинарията на подправки със здравословни качества.

Ако трябва да обобщим всичко, казано дотук, балансът между двата принципа в традиционната китайска (азиатска) кухня играе важна роля за поддържане на доброто здраве и енергия през целия живот. Ето защо, ако искаме да възприемем този начин на хранене, трябва да се стремим към разнообразие, баланс и умереност в избора на храни и начина им на приготвяне.

Четете още: Защо жените пълнеят на корем: 7 неочаквани причини