Автор
Теодор Муховски

Инфарктът при жената може да се прояви коварно - обърнете внимание на тези симптоми

Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт - не само в България, но и в целия свят. Смята се, че повече от 1 300 000 души в нашата страна се борят със сърдечна недостатъчност.

Освен това все повече хора, включително млади, умират от инфаркт, така че ранното разпознаване на симптомите е изключително важно. А те, от своя страна, могат да варират значително в зависимост от пола.



Една от най-характерните черти на възникващ инфаркт е силната болка в гърдите. Експертите обаче посочват, че в случай на сърдечен удар при жените симптомите могат да бъдат съвсем различни. За съжаление, според Британската фондация за сърдечни заболявания, поради липса на подходящи познания, вероятността жените да бъдат погрешно диагностицирани със сърдечни проблеми е с 50 % по-голяма от тази при мъжете.

Какви са симптомите на инфаркт при жените?

В допълнение към вече споменатите болки в гърдите, жените често изпитват болки в раменете, гърба и врата. Не е задължително усещането за болка да е внезапно, тъй като в много случаи то е постепенно и може да се засилва в продължение на дълъг период от време.



Освен това необичайната болка в челюстта също трябва да бъде предупредителен знак, тъй като проучванията показват, че голяма група жени са изпитвали такъв дискомфорт малко преди сърдечен удар. Други признаци на сърдечни проблеми могат да бъдат: повишено изпотяване, дискомфорт в устата и по езика.



Проучването ясно показва, че няколко дни преди инфаркта жените са се оплаквали от хронична умора (71%), смущения в съня (48%), задух (42%), лошо храносмилане (39%), тревожност (39%). Според изследване, публикувано във водещото научно кардиологично списание Circulation, часове или минути преди инфаркт най-честите симптоми при повечето жени са задух, силна слабост, студена пот и замаяност.
Най-важното при съмнения за сърдечен удар е да реагирате навреме. Веднага позвънете на 112 или помолете някой да го направи, ако не сте в състояние. Първите часове могат да ви спасят живота, те са най-важните. Не подценявайте проблема и недейте да криете, ако усетите подобни симптоми.