Автор
Теодор Муховски

Йерусалимски артишок - укрепва сърцето, нервите и сваля килограми

Звучи екзотично, а и вкусът му е уникален! Как изглежда йерусалимският артишок и защо си струва да му отделите постоянно място в кухнята си?
Как да консумирате този ценен зеленчук, който насърчава отслабването, укрепва сърцето и нервната система?

Йерусалимският артишок е получил много причудливи имена. Понякога го наричат грудковиден слънчоглед или земна круша.
Традиционните му корени водят началото си от Северна Америка. Индианците от племето топинамбур го отглеждат още преди Колумб да достигне Америка. В Европа грудковият слънчоглед се култивира от XVIII век.



Грудките на йерусалимския артишок имат характерните форми, които трудно се шаблонизират, могат да приличат на коренище на джинджифил (големи по размер). Това уникално растение съдържа в себе си характеристиките на много други.
Обикновено се третира като алтернатива на картофите, крушите или ориза, вкусът му е необичаен. В него отекват нотки на сладост, артишок и ядки.
Йерусалимският артишок може да бъде отлична добавка към различни ястия, най-вече сухи.

Йерусалимски артишок в кухнята

Можете да приготвите хранителен сок от сочните грудки на йерусалимския артишок. Най-добре е да го консумирате преди хранене - той ще подобри обмяната на веществата, особено на въглехидратите и ще подпомогне храносмилането. Струва си да знаете, че в продажба са концентрати за пробиотични напитки - отличен начин за укрепване или възстановяване на естествената чревна микрофлора.
Най-често обаче артишокът намира приложение в кухнята в твърда форма. Грудките могат да се консумират сурови, а също така са подходящи за термична обработка. Те могат да се варят, пържат, задушават и пекат.
Един от най-популярните варианти за използване на артишока е варената версия на зеленчука, която е по-здравословен заместител на картофите.
Йерусалимският артишок също така работи добре като основа или, по-често, като една от съставките на запеканки и ястия на котлон. Струва си да го добавяте към салати, може да се пържи, въпреки че това е най-малко благоприятният за здравето вариант.

Чипсът от йерусалимски артишок има много привърженици, но нека не забравяме, че този метод на термична обработка значително увеличава калоричността на продукта и определено е по-трудно смилаем.

Защо си заслужава да се яде този зеленчук?

Най-краткият отговор на подобен въпрос е: защото е здравословен, лесно смилаем (стига да не го пържите), пълен с биологично активни съставки и нискокалоричен. Освен това е чудесен начин да разнообразите еднообразното меню. Въвеждането на нови храни в диетата ви позволява да усетите нови вкусове, а това има благоприятен метаболитен ефект. Монотонността в менюто забавя храносмилателните процеси и затруднява поддържането на здравословно телесно тегло.



Какви са ползите от включването на артишока в менюто?

Грудките са с ниско съдържание на калории, но с висока хранителна стойност. Зеленчукът е съкровищница на редица витамини, включително антиоксиданти, а именно витамини А, С , Е и К. Той също така изобилства от множество витамини от група В.
В грудките на йерусалимския артишок можем да открием и ценни елементи, начело с калций, желязо, цинк, калий, магнезий, фосфор и натрий. Този пакет от биологично активни съставки придава на топинамбура неговите лечебни свойства.

Ползи от йерусалимския артишок

Той спомага за нормализиране на въглехидратната обмяна, съдейства за понижаване на нивата на холестерола и кръвното налягане, оказва положителен ефект върху чревната микрофлора, като по този начин подобрява храносмилателните процеси, оказва благоприятен ефект върху фигурата и имунитета, подобрява извеждането на токсините от организма, благодарение на богатството от витамини от група В, укрепва нервната система, помага да се отървете от излишните килограми, подобрява отслабването.

Йерусалимски артишок - номер 1 в диетата на хора с инсулинова резистентност и диабет

Йерусалимският артишок трябва да намери своето място в кухнята на лица с отклонения в областта на въглехидратната обмяна. Съдържащият се в грудките му инулин спомага за намаляване на нивата на кръвната захар - полезно за хора с инсулинова резистентност и диабет, както и за тези, които генетично са застрашени от развитието им.
За добрия контрол на диабета, както и при неговата превенция, от решаващо значение е поддържането на здравословно телесно тегло и ефективен метаболизъм. Този зеленчук е идеалният отговор за тези, които са обременени от нарушения във въглехидратната обмяна. Зеленчукът е отлична храна за естествената чревна микрофлора и подпомага нейното възстановяване. Струва си да го включите в менюто след антибиотична терапия например.
Наричан храносмилателен катализатор, артишокът ще ви помогне да се отървете от чревните отлагания, да прочистите организма, да укрепите имунитета и да ускорите загубата на тегло.


Четете още: Медена вода ни пази от вирусите и ни зарежда с енергия