Автор
Теодор Муховски

Как да премахнете остатъците от пестициди от плодовете и зеленчуците

В последния доклад на Националния институт по обществено здраве са изброени плодовете и зеленчуците, които са най-замърсени с пестициди. Експертите по хранене са на мнение, че въпреки че тези съединения се свързват с отровни вещества, в малки количества те не представляват заплаха за човешкото здраве.

Въпреки това си струва да се знае кои плодове трябва да са малко по-малко в ежедневната диета и как да се премахнат остатъците от пестициди от повърхността на плодовете и зеленчуците.

Как пестицидите ни вредят?

Пестицидите са химически препарати, които, когато се консумират в малки количества, не застрашават човешкото здраве. Натрупването им в организма обаче има много неблагоприятни последици. Наслагването на химикали в храносмилателния тракт може да причини с течение на времето:
- някои видове рак;
- проблеми в поддържането и нормалното развитие на бременността;
- нарушения в развитието на децата;
- нарушаване на репродуктивната, ендокринната, имунната и централната нервна система



От друга страна, Световната здравна организация заявява, че пестицидите са потенциално токсични за други организми, включително за хората, и затова трябва да се внимава много при консумацията на продукти, които ги съдържат. Понякога те дори могат да бъдат причина за смърт вследствие на отравяне.
Някои по-стари, недостатъчно формулирани пестициди често остават в почвата и водата в продължение на години.

Според неотдавнашен доклад на Националния институт за обществено здраве следи от пестициди могат да бъдат открити в половината от хранителните продукти, предлагани у нас, така че е трудно те да бъдат напълно премахнати от диетата.

Струва си обаче да знаете кои плодове и зеленчуци са най-замърсени с тях и да ги избирате по-рядко.

Кои зеленчуци съдържат най-много пестициди?

Това са: чушки (сладки и люти), зеле, спанак, домат, целина.

Кои плодове съдържат най-много пестициди?

Най-силно замърсени са: грозде, магданоз, грейпфрути, портокали, ябълки, праскови.



Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците?

За да сте сигурни, че значителна част от остатъците от пестициди са отстранени от плодовете и зеленчуците преди консумация, е необходимо първо да ги измиете добре. Това се отнася и за тези, които трябва да бъдат обелени.
Това трябва да се прави под топла течаща вода. Важно е обаче да се знае, че някои химически пестициди са хидрофобни, т.е. неразтворими във вода, което означава, че измиването им по традиционния начин няма да има желания ефект.
Ето защо си струва да използвате вода с добавка на сода за хляб или лимонена киселина. Тази смес със сигурност ще помогне за премахването на повечето остатъци от химически пестициди от плодовете и зеленчуците.

Четете още: Масажът ни спасява от стрес и болка. Как да си го направите сами у дома?