Автор
Теодор Муховски

Какво се случва, ако не правите почивки, докато пишете на компютъра

Животът ни се промени и все повече хора прекарват времето си пред телефоните, таблетите, лаптопите и други електронни устройства. Доста професии изискват всекидневното използване на компютър. Има хора, на които им се налага да въвеждат огромен брой данни или текстове, като за тази цел те си служат активно с клавиатурата и мишката.

Затова не са рядкост оплакванията, свързани с болка в ръцете. Те се получават, защото ръцете са подложени на продължително непрекъснато натоварване през целия работен ден.

Знаете ли, че продължителната работа на компютъра може да увреди ръцете и пръстите ни?

Болка може да възникне, заради позицията на ръцете по време на писане. Може би не си давате сметка, но докато пишете по клавиатурата, вие стискате пръстите, пристягате китките, това се пренася върху раменете и вратните мускули. Заради неправилната поза след време можете да изпитате сериозна болка, която е съпоставима със спортна травма или нараняване.



Ако усетите първи симптоми на болка в ръцете не бива да ги пренебрегвате. Нужно е да вземете мерки, докато болката е още в началото, защото по-нататък положението ви може да се усложни значително.

Изследване показва, че човек може да изпише средно от 37 до 44 думи в минута. Ако сметнем тези стойности и ги умножим по 8-часовия стандартен работен ден, това на прави впечатляващите 20 хиляди думи на ден.
Ако не си давате редовни почивки, това е много тежък труд за вашите ръце, травмира малките нервни окончания в тях, вреди и на малките костички и свързващите ги връзки и сухожилия.

Дори и да правите паузи, може би те не са достатъчни, за да може ръцете ви да си починат и възстановят напълно. Затова е най-добре почивките да са по-дълги, да намирате време да станете от стола и да се разходите и след това освежени и отморили отново да седнете на клавиатурата.

Според изследване, до 80% от хората, които упражняват усилено пишещи професии всеки ден изпитват дискомфорт в мускулите, сухожилията и ставите на ръцете.



Самият натиск по време на писане не е голям, но проблемът и болката са вследствие на неправилната поза на ръцете и стягането на различните групи мускули по време на работата. Това води до компресиране на ставите, връзките и сухожилията на ръцете, предимно в областта на китките и пръстите. Тук е причината за най-големите болки.

Ако болката не се излекува навреме, рискувате тя да стане хронична и да ви измъчва редовно. Еднообразните движения на пръстите могат да доведат да синдрома на карпалния тунел, където се наблюдава болка най-често в китките, безименния пръст и показалеца, понякога и в други пръсти в зависимост от стила на писане на всеки човек.

Има случаи, в които може да се прибегне и до операция, поради факта, че мускулите на ръцете могат да влошат своето състояние и болката да продължи разпространението си по цялата ръка.



Ако искате да ограничите рискът от наранявания, болка и травми вследствие на писане на компютъра, просто коригирайте позата си. Опитайте се да държите изправени главата и гръбнакът си, докато пишете. Лактите и ръцете е препоръчително да са на една равнина, за да няма отпускане. Не поставяйте китките си върху грубите ъгли на масата или бюрото, докато пишете. Винаги правете кратки почивки и движете китките си, преди да седнете отново.

Ако спазвате всички съвети, вероятността за болки ще намалее, а вие ще бъдете още по-работоспособни.

Като извод може да се направи, че почивката между писането е много важна и вие не трябва да се лишавате от нея. Това важи за професии като оператор база данни, редактори, журналисти, програмисти и много други.

Четете още: Здраве 3 храни, които подсилват черния дроб