Кога ядливите гъби могат да станат отровни

24 май 2023 | 17:25
4272
1
Снимки: Unsplash, Pixabay
1

Гъбарите често се сблъскват с въпроса как да запазят и съхранят достатъчно количество гъби, за да запазят колкото се може повече от хранителна им стойност и вкус. Въпросът наистина е сериозен, тъй като неправилното съхранение на гъбите може да направи дори ядливите гъби отровни.

За съжаление, богатата реколта не винаги означава вкусни ястия и чорби от гъби. Всяка година сезонът на гъбите е свързан с множество отравяния, като някои от тях могат да бъдат особено опасни. Много от отравянията са свързани с трагични грешки, тъй като някои видове отровни гъби са объркващо подобни на ядливите. За да се избегне отравяне, е абсолютно необходимо да се спазват правилата за безопасност при бране на гъби.

гъби

Неправилното боравене с набраните ядливи гъби може да доведе до хранително отравяне. Когато реколтата е особено изобилна и не всички гъби могат да бъдат приготвени и изядени наведнъж, рискът се увеличава значително.

Как правилно да съхраняваме гъби? На какво да обърнете внимание, когато консервирате гъбите, за да ги направите вкусни и полезни?

Трябва да започнем правилната процедура още в гората. Гъбите не е препоръчително да се събират в найлонови торби или кофи. Те не само се намачкват по-лесно при такива условия, което ги прави по-трудни за разпознаване, но и могат да се запарят и да претърпят ускорен процес на разваляне. В такива гъби се отделят токсини.

Гъбите трябва да бъдат маскирани и обработени в същия ден, в който са събрани. Препоръчително е да изхвърлим замърсените с мухъл и изгнилите екземпляри. Същото трябва да направите и с презрелите гъби, които отделят холин, който може да се превърне в токсично вещество. 

гъби

Как да замразим правилно гъбите

Замразяването на излишните гъби е добро решение за консервирането им, но не всички видове гъби са подходящи за сурово замразяване.

Ядливите гъби трябва да се бланшират преди замразяване. Сварете гъбите във вряща вода за 5-10 минути, отцедете и изсушете преди замразяване. Без бланширане, гъбите от ламелния вид ще станат горчиви.

Как се сушат гъби?

Сушенето е един от най-популярните методи за консервиране на гъби. Въпреки това, ако се извърши неправилно, това може да доведе до образуването на мухъл по гъбите. Такива гъби са негодни за консумация.

гъби

Какви грешки трябва да избягвате при сушене на гъби:

Сушете гъбите в специална сушилня, във фурна или над печка на дърва. Изсушаването на гъбите на слънце, радиатор, над газова печка може да ги развали.
Нарежете гъбите на средно големи парчета преди сушене. Парчетата гъби, които са твърде големи, ще изсъхнат по-бавно и може да мухлясат, преди да изсъхнат.
Не подреждайте парчетата така, че да се допират едно до друго. Пролуката ще осигури по-добра циркулация на въздуха и ще подобри процеса на сушене.
От време на време обръщайте гъбите.
Съхранявайте добре изсушените гъби в херметически затворени буркани. Неизсушените гъби могат да се развалят или плесенясват.
Сушете гъбите във фурната за около 3 часа при 40 градуса, с включена циркулация на въздуха и открехната врата. Сушете ги на 50 градуса.

Мариновани гъби

Мариноването на гъби в оцет е един от популярните начини за консервиране на гъби. Почти всички видове ядливи гъби са подходящи за мариноване. Преди мариноване гъбите трябва да бъдат добре почистени и сварени. Ако комбинирате мариновани гъби с алкохол, това не е удачна комбинация. Тя е много тежка за стомаха и не е най-доброто решение за хора, страдащи от заболявания на храносмилателната система.


Четете още: Различните стадии на стреса и влиянието им върху организма

Още по темата

Коментари

1
  30 май 2023 | 01:20 отговор
 

ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ СПЕЙСТОВЕТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПРОСТО ДА СЕ СЪЗТЕЗАВАТЕ С ДРУГИ ХОРА С РЕАЛНИ СПОРТИ ИГРАЧИ И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ ПАРИЧНА НАГРАДА ДОКАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО НА ДНЛ ФЕНТЪЗИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Е ПОЧТИ 5900 ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

 

Добави Коментар

Най-четени